Coronavirus: Alle scholen, cafés en restaurants gaan vanaf maandag tot de paasvakantie dicht

De Veiligheidsraad heeft nieuwe maatregelen afgekondigd als reactie op de uitbraak van het coronavirus. Na urenlang overleg heeft de Veiligheidsraad de drastische beslissing genomen om de scholen tot de paasvakantie te sluiten. Er worden wel opvangmogelijkheden voorzien.

Op dit moment zijn er 399 mensen in ons land besmet met het coronavirus. Eén daarvan, het eerste slachtoffer uit februari, is al genezen. Drie (oudere) mensen kwamen om het leven. De regering heeft daarom opgeroepen om de veiligheidsraad bij elkaar geroepen. En die hebben enkele nieuwe maatregelen vastgelegd.

Alle scholen dicht

De belangrijkste maatregel is het schorsen van de scholen. Vanaf maandag blijven de scholen dicht. Al zal er op de scholen wel gezorgd worden voor opvang. Daarmee wil de Veiligheidsraad vermijden dat kinderen opgevangen worden door hun grootouders. Ouderen zijn een belangrijke risicogroep, die beschermd moet worden.

Er zal dus opvang geregeld worden op de scholen, maar ook crèches blijven voorlopig open. Deze maatregel gaat in vanaf maandag en zal duren tot minstens 3 april, wanneer de paasvakantie van start gaat.

Café’s, restaurants en discotheken gaan dicht

Naast de scholen gaan ook alle café’s, restaurants en discotheken in ons land dicht. Deze maatregel gaat vanaf morgenavond middernacht in en zal drie weken duren, dus tot en met 3 april.

Voor winkels is er een speciale regel. Alle winkels blijven open op weekdagen, maar moeten verplicht sluiten in het weekend. Dit is met uitzondering van winkels die essentiële diensten leveren, zoals apothekers en voedingswinkels. Deze maatregelen gelden eveneens minstens tot 3 april.

Recreatieve activiteiten geschort

Tot slot worden ook alle recreatieve activiteiten geschorst. Eerder werd al beslist dat alle activiteiten van jeugdbewegingen geschorst worden, nu breidt dat ook uit naar andere hobby’s. Concreet worden alle sportieve, culturele en folkloristische activiteiten, ongeacht de grootte, geannuleerd.

Als onderdeel hiervan worden dus ook alle sportevenementen tot en met 3 april geschorst. Het gaat daarbij onder andere over het Belgisch voetbal in de Jupiler Pro League, maar ook de verschillende wielerwedstrijden die op de planning staan. De Ronde Van Vlaanderen, die gepland staat op zondag 5 april, gaat voorlopig dus wel nog door.

Meer
Lees meer...