Het wereldwijde nieuws wordt al enige tijd gedomineerd door het nieuwe coronavirus Covid-19. Wereldwijd zijn ondertussen al meer dan 120.000 mensen besmet met het virus. Daarvan zijn er meer dan 4.000 overleden. Ook in België raken steeds meer mensen besmet en bezweken de eerste patiënten aan het coronavirus. Er doen dan ook heel wat verhalen de ronde over de ziekte, maar wat zijn nu echt de symptomen van Covid-19?
Het coronavirus is niet zo eenvoudig te herkennen. De symptomen uiten zich niet bij iedereen even erg en malijken heel goed op die van de griep of een verkoudheid. Daarom is de enige manier om zeker te zijn of je besmet bent een test. Maar toch zijn er enkele zaken waarop je kan letten om te weten jouw symptomen juist wel of juist niet overeenkomen met wat je ziet bij iemand die het coronavirus heeft opgelopen.
Wanneer krijg je symptomen?
De symptomen verschijnen normaal tussen 2 en 14 dagen nadat je besmet bent geraakt. Denk dus na of je in die tijd op reis bent geweest naar een land met veel besmettingen, of eventueel in contact bent geweest met iemand die ziek is.
In vergelijking met de griep lijken de symptomen bij Covid-19 zich bij de meeste mensen minder snel te ontwikkelen. Terwijl een griep je op een halve dag direct doodziek kan doen voelen, gebeurt dat volgens verschillende specialisten langzamer als je besmet bent geraakt met het coronavirus.
Welke symptomen?
Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uit de Verenigde Staten beschrijven drie belangrijke symptomen die typisch zijn voor het coronavirus.
Koorts
Het meest voorkomende symptoom bij patiënten die besmet zijn met het coronavirus is koorts. Volgens bepaalde studies krijgt 88 procent van de mensen die besmet zijn koorts.
Anderen denken dat dat percentage zelfs nog hoger ligt omdat sommige patiënten heel snel gediagnosticeerd worden en pas iets later koorts ontwikkelen. Zo zou in China maar ongeveer de helft van de patiënten koorts hebben gehad toen ze opgenomen werden in het ziekenhuis, maar kreeg bijna iedereen het later wel.
Volgens een rapport in de Journal of the American Medical Association krijgt maar liefst 98 procent koorts.
Droge hoest
Een ander heel kenmerkend symptoom van Covid-19 is een droge hoest. Volgens het WHO krijgt 67,7 procent van de patiënten daar last van. Het rapport van Journal of the American Medical Association spreekt van 76 tot 82 procent van de patiënten die last heeft van een droge hoest.
Die droge hoest komt in de meeste gevallen iets later dan de koorts. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij deze symptomen in de omgekeerde volgorde opduiken.
Ademhalingsmoeilijkheden
Het derde symptoom waarvoor de WHO en CDC waarschuwen is ademhalingsproblemen of kortademigheid. Dit kom wel bij een veel kleiner deel van de patiënten voor. De meest studies spreken maar van zo’n 20 procent.
Toch is dit het symptoom waarbij je het meest moet opletten. Terwijl het coronavirus bij de meeste patiënten maar voor relatief milde gezondheidsproblemen zorgt, is het bij sommigen wel serieuzer. Dat komt omdat zij een longontsteking hebben gekregen van het virus.
Andere minder vaak voorkomende symptomen die gemeld zijn bij mensen die besmet zijn met het coronavirus zijn vermoeidheid en spierpijn.
Wat zijn geen symptomen?
Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke zaken juist maar heel zelden wijzen op een besmetting met het coronavirus. Het belangrijkste daarbij is niezen. Amper vijf procent van de patiënten heeft hier last van.
Als je moet niezen, is de kans groot dat je een gewone verkoudheid hebt of last hebt van bepaalde allergieën. Zeker als je geen koorts hebt of niet moet hoesten, is er geen reden om je zorgen te maken.
Ook een verstopte of lopende neus wijst zelden op het coronavirus. Dat bevestigt ook dokter Marta Feldmesser in de New York Post. Je hoeft dus niet ongerust te zijn als je iemand zijn of haar neus ziet snuiten.