Vlaamse regering kondigt nieuwe corona-maatregelen aan: premies voor horeca en winkels en VRT inschakelen voor lesaanbod

De Vlaamse regering van Jan Jambon (N-VA) heeft een persconferentie gegeven over de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gisteren werd het federaal rampenplan aangekondigd met de opschorting van de lessen op school, de sluiting van café’s, restaurants en discotheken, en de gedeeltelijke sluiting van winkels. De Vlaamse regering laat weten financieel tegemoet te komen aan horeca-uitbaters en winkeliers. Ook zullen de crèches niet sluiten. De afgelopen 24 uur werden 53 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in ons land. De teller staat nu op 556 in België.

De Vlaamse regering komt tegemoet aan cafés en restaurants die volledig moeten sluiten. Die etablissementen krijgen een eenmalige premie van 4.000 euro. Als de sluiting langer dan drie weken duurt, komt daar een forfaitair bedrag van 160 euro per sluitingsdag bovenop.

Daarnaast maakt de Vlaamse regering een bedrag van honderd miljoen euro vrij voor een crisiswaarborg aan ondernemingen. “Bedrijven in financiële moeilijkheden met bestaande financiële schuld kunnen bij de banken om een nieuwe schuldenregeling vragen”, zegt Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V). “Voor de nieuwe schuldenregeling zal de Vlaamse overheid voor 75 procent garant staan. We trekken daarvoor 100 miljoen euro uit. Sommige gezinnen zullen door tijdelijke werkloosheid minder inkomsten hebben. We zullen verdere maatregelen met de banken afspreken zodat zij niet in de problemen komen.”

Mogelijks VRT inschakelen voor lessen

EPA

Aangezien de lessen opgeschort worden, wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekijken hoe de VRT ingeschakeld kan worden voor een concreet lesaanbod. “We gaan bekijken hoe we toch nog enig lesaanbod kunnen organiseren, zodat de weken die volgen niet verloren zijn”, zegt Weyts. “Dat kan via digitale wegen, via bednet en via andere systemen. We kunnen lesinhoud ook via private partners aanbieden. Samen met collega Dalle bekijken we hoe de VRT kan ingeschakeld worden voor een concreet lesaanbod.”

Ziekenhuizen en zorginstellingen in lockdown

newsmonkey

Bovendien wordt bezoek verder ingeperkt in ziekenhuizen en zorginstellingen. “Honderdduizenden Vlamingen werken in ziekenhuizen, zorginstellingen: we moeten kijken hoe die mensen operationeel het beste van zichzelf kunnen geven”, stelt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Het zullen de komende weken meer dan ooit de weken van de zorg zijn. We kunnen dat aan.”

Daarnaast kondigt Beke nog een aantal maatregelen voor de zorginstellingen aan: “Residentiële voorzieningen voor personen met een handicap worden ook gesloten voor bezoek, net als psychiatrische instellingen. Kortverblijf waar zieke kinderen verblijven zullen ook afgesloten worden voor bezoek.”

Ook maakt de Vlaamse regering 7 miljoen euro vrij voor een nieuwe levering van mondmaskers. Een eerste levering ter waarde van 1,6 miljoen euro is al onderweg.

Crèches

Crèches blijven wel open. “Voor de kinderopvang geldt hetzelfde als elders: zieke kinderen blijven thuis”, benadrukt Beke wel. “Wie gaat werken, en kinderen naar de kinderopvang stuurt, hanteert op zeer strikte manier alle hygiënische instructies. Voorkom ook veelvuldig bezoek van externen in de kinderopvang.”

Meer
Lees meer...