Het aantal keer dat we onze smartphone checken per dag is echt verontrustend

Het aantal keer dat we onze smartphone checken per dag is echt verontrustend

We weten allemaal wel dat we vaak op onze smartphone scrollen. We gebruiken hem overal heel erg vaak: op toilet, in bed, in de auto (als passagier weliswaar), … Een nieuwe documentaire heeft bijgehouden hoe vaak we onze elektronische vriend bovenhalen. Kleine head’s up: we gebruiken onze smartphone écht veel, ook op plaatsen waar het eigenlijk niet mag.

In een nieuwe documentaire, It’s People Like Us, worden vijf verschillende mensen gevolgd die iets of wat gehecht zijn aan hun toestel. De makers van de reportage proberen hun lichte verslaving in beeld brengen. De Australische deelnemers tussen 18 en 30 jaar werden 3 weken lang gevolgd.

De reportage wil vooral aankaarten hoe gevaarlijk smartphonegebruik soms kan zijn. In hun auto werd ook een camera geplaatst. “It’s People Like Us streeft ernaar om iedereen te doen denken over hoe we onze telefoons in het dagelijks leven gebruiken, hoe ze een verlenging van ons zijn geworden en vooral hoe ze de verandering en zelfregulering inspireren”, zegt Eva Orner, regisseur van de documentaire. In interviews voor het onderzoek waren deelnemers ervan overtuigd dat ze hun smartphone niet bovenhalen tijdens het rijden. In de documentaire zie je dat de vijf deelnemers hun smartphone wel gebruiken terwijl ze achter het stuur zitten. “Wij zijn gehecht aan onze smartphone, iedereen doet het”, zegt Orner.

150 keer per dag

We gebruiken onze smartphone bijna overal: op de bus, op toilet, in de auto, aan tafel, tijdens het werk, … Als we zelf moeten gokken hoe vaak we onze elektronische vriend moeten bovenhalen per dag, dan gokken wij misschien op maximum 50 keer, niet? Volgens de documentaire hebben wij het mis en grijpen mensen gemiddeld zo’n 150 keer per dag naar hun smartphone. Je moet wel in je achterhoofd houden dat het gemiddeld 150 keer is. Sommigen zitten eronder, maar sommigen ook boven. En dan schrikken wij er nog van dat de batterij zo snel opgaat …

Sociaal leven in gevaar

In de reportage kan je zien dat de deelnemers hun smartphone bovenhalen in heel herkenbare situaties zoals aan tafel. “We weten niet waar en wanneer we onze smartphones kunnen gebruiken.” Smartphonegebruik in bepaalde situaties kan onveilig zijn en heeft een diepgaande invloed op ons gedrag, onze relaties en onze persoonlijke gezondheid.

Probeer dus zelf wat in te schatten wanneer je je smartphone kan gebruiken en wanneer niet. Het gaat niet alleen om je fysieke gezondheid maar ook om je mentale.

It’s People Like Us

Gesponsorde artikelen