Het Conclaaf: Sammy Mahdi deelt scherpe anekdote over Dries Van Langenhove

In de laatste aflevering van Het Conclaaf deelde Sammy Mahdi (cd&v) een opvallende anekdote over Dries Van Langenhove, voormalig lijsttrekker van Vlaams Belang.

Uitspraak van Van Langenhove tijdens Gentse Feesten

Sammy Mahdi vertelde over een ontmoeting met Dries Van Langenhove tijdens de Gentse Feesten, jaren geleden. Volgens Mahdi zou Van Langenhove tegen hem hebben gezegd: “Ik hoop dat jij de eerste persoon bent die sterft bij de eerstvolgende terreuraanslag”. Mahdi uitte zijn verbazing over het feit dat iemand met zulke uitspraken lijsttrekker kon worden bij Vlaams Belang. “Hoe kan je in godsnaam zo’n keuze maken?”, vroeg hij aan Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang.

Tom Van Grieken betwijfelde de waarachtigheid van Mahdi’s verhaal, maar gaf aan het voor het gemak van het debat te accepteren. “Mocht iemand zeggen ‘ik hoop dat je doodgaat’, dan vind ik dat absoluut niet kunnen,” zei Van Grieken. Hij verdedigde echter zijn beslissing om Van Langenhove op de lijst te zetten, door te stellen dat hij in hem een politiek talent zag. Mahdi reageerde scherp met de opmerking: “Ook Hitler was een politiek talent”. Van Grieken vond deze vergelijking ongepast en benadrukte dat hij Van Langenhove beoordeelt op zijn tijd binnen de Vlaams Belang-fractie, waar hij geen kritiek op had.

Vlaams Belang steunen

Ter herinnering: Dries Van Langenhove werd door de correctionele rechtbank in Gent veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf en een boete van 16.000 euro wegens overtreding van de racisme- en negationismewet. Daarnaast kreeg hij tien maanden cel met uitstel voor een inbreuk op de wapenwet en werd hij tien jaar uit zijn burgerrechten gezet. Van Langenhove ging direct in beroep tegen deze veroordelingen.

Vlaams Belang blijft volledig achter Van Langenhove staan, ondanks zijn veroordelingen. Van Grieken en andere kopstukken van de partij beschouwden de rechtszaak als een politiek proces en uitten kritiek op de justitie. In de aanloop naar de verkiezingen blijft Van Langenhove Vlaams Belang vanaf de zijlijn ondersteunen, onder andere door middel van video’s die snel inspelen op actuele gebeurtenissen, zoals het recente incident met Conner Rousseau (Vooruit) in Ninove.

Meer
Lees meer...