Conner Rousseau beëindigt Luistertoer voortijdig na verstoring in Ninove

Conner Rousseau, de ex-voorzitter van Vooruit, brak woensdagavond in Ninove zijn gespreksavond vroegtijdig af. Amokmakers verstoorden de bijeenkomst, waardoor de politie zijn veiligheid niet meer kon garanderen, zegt Rousseau zelf. Een ander geluid klinkt er bij de politie.

Wat begon als een gemoedelijke gespreksavond in een café in Ninove, eindigde abrupt door een vermeende onveilige situatie. Het café zat vol toen Rousseau iets van een medewerker hoorde. Hij richtte zich vervolgens tot het publiek: “Ik moet afronden, want er is een bende op komst en de politie is met te weinig om mijn veiligheid te garanderen”. Hij sloot af met: “Dit betekent dat er nog veel werk aan de winkel is.”

Ondanks oproepen van zijn aanhangers om door te gaan, besloot Rousseau naar eigen zeggen om naar de politie te luisteren. Hij vertrok onder applaus.

Reactie van Rousseau

Rousseau reageerde later op Instagram: “Zeer fijne avond eindigt in mineur. Wat strijden tegen extreemrechts al niet betekent…” Hij verduidelijkte: “Ze vonden dat Ninove een zwart bastion was, en geen rood bastion, en ik daar eigenlijk niets te zoeken had”. Hij benadrukte de politieke context: “Extremen bedreigen onze vrijheid. Ik hoop dat iedereen nog eens goed nadenkt in wat voor land ze willen wakker worden op 10 juni”.

Burgemeester nuanceert

Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) van Ninove gaf een genuanceerdere uitleg aan VRT NWS. Ze stelde dat er “bij het café een aantal passanten waren die vrij grove taal gebruikten en naar het café riepen”. Hoewel het protest was, stelde ze dat het niet agressief was en dat er geen vechtpartij plaatsvond.

De Jonge verduidelijkte dat de organisatoren de politie belden en toen die arriveerde, waren de roepers al verdwenen. Ze benadrukte dat het de organisatie zelf was die besloot het evenement vroegtijdig te beëindigen.

Politie bevestigt en onderzoekt

Korpschef Wim Pieteraerens bevestigde aan persagentschap Belga dat de beslissing om vroegtijdig te stoppen, door Rousseau en de organisatoren zelf werd genomen, zonder verzoek van de politie. De burgemeester gaf aan dat de politie niet wist wie de roepers waren en dat ze al vertrokken waren toen die aankwam. Ze kon dus niets zeggen over het mogelijke motief van de daders.

De Jonge veroordeelde het incident wel: “Ik vind het schandalig dat een politieke meeting en de vrije meningsuiting verstoord werden. Ik hoop dat we via camerabeelden kunnen achterhalen wie de roepers waren.”

Ondanks zijn voortijdig vertrek keert Conner Rousseau donderdagavond terug naar het café in Ninove om het laatste deel van zijn Luistertoer af te maken.

Meer
Lees meer...