Melissa Depraetere: “Conner Rousseau wordt geen minister als hij niet verkozen raakt”

Conner Rousseau wordt niet opgevist als minister als hij niet genoeg voorkeurstemmen krijgt tijdens de komende verkiezingen. Dat heeft Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere gezegd in een gesprek op Radio 2.

Conner Rousseau, voormalig voorzitter van Vooruit, kan niet rekenen op een ministerpost als hij niet verkozen raakt. Dit bevestigde huidig Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere in een interview op Radio 2. “Conner wordt niet ‘opgevist’ door mij”, verklaarde Depraetere resoluut.

Campagne

Rousseau is volop in campagne, ondanks zijn eerdere controversiële uitspraken en zijn terugtreden als voorzitter en Vlaams Parlementslid. Na zijn beledigende opmerkingen over de Roma-gemeenschap besloot Rousseau zich aanvankelijk terug te trekken.

Inmiddels is hij echter terug op het politieke toneel, te zien in campagnemateriaal en video’s van Vooruit naast voorzitter Depraetere. “Ik maak er geen geheim van dat zijn populariteit nuttig kan zijn”, zei Depraetere daarover.

Veel voorkeurstemmen nodig

Ondanks zijn terugkeer kreeg Rousseau slechts de laatste plaats op de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen. “De kiezer zal oordelen”, benadrukte Depraetere. “Hij staat op de laatste plek, dus hij zal veel stemmen nodig hebben om verkozen te worden.”

Het scenario waarbij Rousseau zonder verkiezingswinst alsnog minister zou worden, lijkt nu uitgesloten. Als Vooruit deelneemt aan een nieuwe regering, is het aan Depraetere om de ministerportefeuilles te verdelen. “Conner heeft zelf duidelijk gezegd dat hij stopt als hij niet verkozen wordt. Het zou raar zijn als hij dan toch een rol krijgt in mogelijke regeringsonderhandelingen”, zei Depraetere op Radio 2.

Conner Rousseau moet dus voldoende voorkeurstemmen halen om verkozen te worden. Als hij daarin slaagt, kan hij zijn plek in het Vlaams Parlement weer innemen. Daarnaast lijkt er, volgens Depraeteres uitspraken, een mogelijkheid te zijn dat Rousseau wel een rol krijgt als minister als hij verkozen wordt.

Meer
Lees meer...