Conner Rousseau maakt comeback op federale lijst bij de verkiezingen

Conner Rousseau (Vooruit) maakt na enkele maanden afwezigheid zijn comeback in de nationale politiek. Op 17 november 2023 zette hij een stap opzij als partijvoorzitter, nadat hij onder vuur kwam te liggen voor racistische en seksistische uitspraken op café. In december stopte Rousseau ook als parlementslid. Maar nu keert hij terug naar de nationale politiek.

Voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zal dan toch te vinden zijn op de lijst tijdens de verkiezingen. Rousseau zal lijstduwer worden in Oost-Vlaanderen voor de federale lijst van Vooruit. Later vandaag komt er een persconferentie van partijvoorzitter Melissa Depraetere om het nieuws officieel bekend te maken.

Conner Rousseau

Er was in het najaar van 2023 heel wat te doen rond te toenmalige partijvoorzitter van Vooruit, Conner Rousseau. Eerst kwamen er klachten over grensoverschrijdend gedrag en later kwam de genadeslag in de vorm van wat Rousseau zelf omschreef als “zattemansklap” op café. Tijdens een dronken avond had Rousseau namelijk enkele racistische en seksistische uitspraken gedaan tegen politieagenten.

De commotie zorgde er uiteindelijk voor dat Rousseau zelf besloot om een stap opzij te zetten als partijvoorzitter. Hij werd meteen opgevolgd door Melissa Depraetere. In december stapte Rousseau ook op als parlementslid en werd het enkele maanden stil rond de politicus die doorgaans heel actief was op sociale media.

He’s back, bitches

Om het met zijn eigen woorden te zeggen: “He’s back, bitches“. Conner Rousseau zal dan toch te vinden zijn op de verkiezingslijst in juni. Hij zal dat doen helemaal onderaan de lijst in Oost-Vlaanderen als lijstduwer op de federale lijst.

In januari liet Vooruit al weten dat Conner Rousseau geen lijsttrekker zou worden. Maar een plaats op de lijst werd toen niet volledig uitgesloten. De deadline voor politieke partijen om hun lijsten in te dienen is 13 april, waardoor Rousseau de knoop nu dus moest doorhakken. Omdat hij nog steeds veel steun krijgt binnen de partij, besloot hij om dan toch op te komen als lijstduwer.

Doorgaans is de laatste plaats op de lijst vooral een ondersteunende plek. Het gebeurt maar zelden dat iemand vanop deze positie verkozen raakt. Maar bij Rousseau zou dat weleens het geval kunnen zijn. Hij was lang de populairste politicus van Vlaanderen en zal wellicht nog steeds heel wat voorkeurstemmen krijgen op 9 juni. Of dat genoeg zal zijn om verkozen te worden, valt nog af te wachten.

Meer
Lees meer...