Het eerste witloof is er nu al, maar is het de moeite om te kopen?

Wat krijgen we nu? We kunnen nu al witloof krijgen. Dat is toch een wintergroente? Blijkbaar niet. Maar is het wel de moeite om ze nu al te kopen?

De reclamefolders van supermarktketens staan er nu al vol van: “Witloof, binnenkort verkrijgbaar.” En dat in het midden van de zomer! “Je kan tegenwoordig het hele jaar door witloof eten”, zegt Marthe Mennes van Makro aan de Franstalige krant la Dernière Heure. “Wel is de vraag tijdens de winter veel groter dan in de zomer.”

Bij Carrefour klinkt eenzelfde geluid. “Het is waar dat witloof vooral tussen oktober en maart gegeten wordt, maar we zien toch een verandering.” De supermarktketen stelt dat 40 procent van hun jaarlijkse witloofverkoop in de warmste maanden van het jaar over de toonbank gaan. Toch zou ook bij hen tussen september en maart het meeste witloof gekocht worden. Witloof eten is een aloude traditie van bij ons. De tag ‘made in Belgium’ staat voor kwaliteit bij deze groente. Bij Lidl en Delhaize beweren ze dat al hun witloof in België vervaardigd is.

Smaak

Allemaal goed en wel. Maar wat met de smaak van het witloof dat je in de zomer kan kopen? Je moet fan zijn, want de smaak verschilt van seizoen tot seizoen. Zo is er in de zomer geen ‘grondwitloof’ te krijgen. Wat nu op je bord krijgt, komt van een witlooftrek op stromend water. Dat noemt men hydrocultuur. Volgens heel wat kenners hebben die groenten niet de authentieke smaak van witloof. De smaak wordt omschreven als “waterachtig”. Anderen zien er dan weer totaal geen probleem mee, sommige chef-koks zetten de groente nu zelfs op het menu. Benieuwd? Naar de winkel dan maar!

Meer
door Redactie
Lees meer...