Het is 2019 en in 73 landen is het illegaal om homo te zijn en soms kan je er nog de doodstraf voor krijgen

In België kunnen homo’s en lesbiennes gewoon trouwen en een groeiend aantal landen volgt ons daar in. Toch blijft de situatie voor holebi’s in sommige landen uitzonderlijk gevaarlijk. In 73 landen staan er straffen op homoseksualiteit, in Brunei kan je er sinds vorige week opnieuw de doodstraf voor krijgen. 

Sinds 2001 kan je in België als man met een man trouwen en als vrouw met een vrouw. België was het tweede land in een lange reeks staten die het homohuwelijk erkenden. Dat er nog veel landen achterlopen, mag duidelijk zijn uit de acties van Brunei, de staat uit de Chinese Zee, die vorige week aankondigde dat homoseksueel zijn, gestraft mag worden met steniging.

Brunei is een uitzondering, want eigenlijk kan je maar in tien landen ter wereld ter dood veroordeeld worden voor homoseksualiteit. Maar toch zet de zuid-oost-Aziatische staat even de spotlight op het echte probleem: er zijn nog véél landen waar je er wel een (levenslange) gevangenisstraf voor kan krijgen en soms zelfs zweepslagen.

Reactie van de VN

Zelfs als die wetten in dat specifieke land niet strikt toegepast worden, zijn dat wel redenen om holebi’s te bedreigen. “Er is geen reden om de criminalisering van homoseksualiteit te rechtvaardigen” zei de onafhankelijke expert van de VN Victor Madrigal-Borloz daarover. “Criminalisering creëert een motief voor vervolging.”

Playboy-dictator die kerstmis verbood, voert nu ook de doodstraf in voor homo’s en amputatie voor stelende kinderen

Volgens ILGA, een internationale holebi-belangenvereniging, zijn er 70 lidstaten van de Verenigde naties die homoseksualiteit veroordelen. Volgens activistische website 76 Crimes zijn er ook nog twee non-VN-staten, Palestina en de Cook Islands en een vrij grote provincie in Indonesië waar homo zijn je op een retourtje gevangenis (en een maatschappelijk stigma) komen te staan.

In welke landen mag je niet homo zijn?

Hoewel veel landen waar homoseksualiteit niet mag, een slechte reputatie hebben omdat er bijvoorbeeld een repressief regime aan de gang is, zijn anderen populaire toeristische bestemmingen. Trinidad en Tobago krijgen bijvoorbeeld veel Amerikaanse toeristen over de vloer, terwijl homoseksualiteit daar pas sinds 2018 uit het strafwetboek gehaald is. In Singapore is er nog steeds iets als ‘serieuze onfatsoenlijkheid tussen volwassenen’. In Maleisië, waar twee mannen of vrouwen kunnen gestraft worden lijfstraffen en 20 jaar gevangenisstraf, liet minister van Toerisme Mohamaddin Ketapi optekenen dat “hij dacht dat we zulke dingen niet hebben in ons land.” Het ging over homokoppels.

Hieronder een volledige lijst waar je als holebi strafbaar bent als je je in het openbaar begeeft met je partner.

Strafbaar

Afghanistan, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Bangladesh, Barbados, Bhutan, Botswana, Brunei, Burundi, Kameroen, Comoros, Dominica, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Grenada, Guinée, Guyana, Indonesië, Iran, Jamaica, Maleisië, de Malediven, Myanmar, Kenya, Kiribati, Koeweit, Liberia, Libië, Libanon, Malawi, Mauritanië, Mauritius, Marokko, Namibië, Nigeria, Oman, Pakistan, Palestina, Papoea-Nieuw Guinea, Qatar, Samoa, Saoedi-Arabië, Senegal, Sierra Leone, Singapore, de Solomoneilanden, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan, Sri-Lanka, Saint Kitts and Nevis, Sint Lucia, Sint Vincent and the Grenadines, Syrië, Swaziland, Tanzanië, Togo, Tonga, Tunesië, Turkmenistan, Tuvalu, Oeganda, de Verenigde Arabische Emiraten, Oezbekistan.