Het is bewezen: de oudste is favoriet en de jongste krijgt de meeste cadeautjes

Als je altijd al hebt gedacht dat je jongste zusje meer krijgt dan jou, dan klopt je gevoel. Volgens een onderzoek krijgt de oudste minder cadeautjes. Sorry kleine, je zal het moeten accepteren: je krijgt echt wel meer dan grote zus of broer. Maar hey oudste, kop op! Want de jongste is blijkbaar toch niet de lieveling, maar jij! En ja … over de middelste zullen we het ook even moeten hebben hoor.

Blijkbaar worden niet alle kinderen even hard verwend op Kerstmis. Volgens een onderzoek van de liefdadigheidsinstelling ‘Give As You Livekrijgt de jongste van het gezin meer cadeautjes van de ouders dan de oudste.

Jaloezie van de oudste

Blijkbaar hebben meisjes nog extra voordeel. Ongeveer 1.000 Britten hebben gereageerd op de survey en één op vier van de deelnemers tussen 18 en 24 jaar zegt dat de jongste zus een voorkeursbehandeling krijgt. Maar of dat de werkelijkheid is of jaloezie, is nog niet duidelijk want 76 procent van de ouders zegt dat de jongste zeker niet wordt verwend. Maar ja … Misschien zien de ouders dit gewoon niet in? Wie weet …

Het favorietje

De oudste wordt meestal bestempeld als de leider, het hulpje en de verantwoordelijke van het gezin.

Volgens een studie die werd gepubliceerd in Journal of Family Psychology is niet de jongste, maar de oudste het favorietje. “Ik was een beetje verrast”, zei professor Katherine Conger, die de studie leidde, in The Telegraph. “Onze hypothese was dat de oudste benadeeld zou worden door hun status als het oudere kind in het gezin.” Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Ouders hebben het wel voor de oudste en niet de jongste.

Het is ergens ook logisch dat ouders de oudste (onbewust) liever hebben op bepaalde vlakken. Ouders kunnen meer vertrouwen op Meneer of Mevrouw verantwoordelijk die altijd luistert en niets verkeerd doet. Alles wat de ouders vragen, voert de oudste keurig uit zonder tegen te spreken. Helemaal iets anders dan de jongste, die regelmatig zaken vergeet, niet luistert en veel risico’s durft nemen.

’t Is maar de jongste éh

De jongste is dus niet het lievelingskind en moet ook nog leren leven met enkele andere nadelen. Hij wordt vaak niet serieus genomen en krijgt nooit veel verantwoordelijkheid maar eerder belachelijke taken. “Kleine Jos! Het wc-papier is op!”

Het voordeel is natuurlijk wel dat de jongste anders (lees: beter) wordt behandeld dan de oudere broers of zussen. We kunnen het echt niet onder stoelen of banken steken, maar de jongste mag veel meer dan de oudere broers en zussen. Dat komt blijkbaar omdat ouders minder streng worden na enkele kinderen.

Volgens professor Catherine Salmon, coauteur van The Secret Power of Middle Children zijn ouders minder voorzichtig en laten ze de jongste meer los. Met een verantwoordelijke oudere broer of zus kan het ook niet anders dat de jongste een beetje slabakt, meer chillt en toch risico’s durft nemen. Dat laatste is dan weer verbonden aan het feit dat die zich overal kan uit lullen en het hen ook lukt. Waarom ook niet hé?

Daarnaast heeft perceptie van de jongste er ook heel wat mee te maken. De jongste is meestal ook charmant en beseft maar al te goed dat de ouders hem leuk vinden. Zo heeft een onderzoek aan de universiteit van Brigham uitgewezen dat de jongste van het gezin de oogappel blijft. Voor de studie werden 300 gezinnen met meerdere tienerkinderen bestudeerd. “Als het kind aanvoelt dat de ouders hem heel leuk vinden, dan zien de ouders het kind nog liever”, luidt het in de studie.

Daar maakt de jongste uiteraard gebruik van. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel waardoor ouders de jongste steeds leuker gaan vinden. Maar dan laat het middelste kind af en toe van zich horen omdat hij zich regelmatig buitengesloten voelt.

Ah ja! The middle child vergeten

Het is echt heel toevallig dat we het middelste kind als laatste houden, maar dit kind wordt wel vaak naar achter geduwd en benadeeld.

Het beruchte middelste kind moet vaak vechten voor zijn rechten in het gezin want hij heeft niet dezelfde voordelen als de jongste of oudste. Dus verantwoordelijkheid en losgelaten worden, is niets voor de middelste. Hierdoor lijkt het dat de middelste van het gezin ook weinig aandacht krijgt. Maar uiteindelijk hebben ze ook veel voordeel aan het middelste lid te zijn van het gezin.

Volgens professor Salmon kunnen deze kinderen goed bemiddelen, komen ze met iedereen overeen en bedriegen ze zelden. “Ze passen bij iedereen en doen bijna nooit tegendraads”, zegt Salmon in Business Insider. “Het is daarom dat ze zo goed hun vriendschappen kunnen onderhouden en een succesvol huwelijk hebben.” Daarnaast is Salmon er zeker van dat dit ook de reden is waarom ze de leiders zijn in de bedrijfswereld.

Jongste, middelste of oudste: je hangt sowieso vast aan voor-en nadelen.

Meer
Lees meer...