Het nieuwe baby-olifantje uit Pairi Daiza heeft een naam (en ’t is niet met een ‘u’)

Het nieuwe baby-olifantje uit Pairi Daiza heeft een naam (en ’t is niet met een ‘u’)

Pairi Daiza heeft fijn nieuws uit de olifantenkolonie: hun nieuwste aanwinst krijgt een naam. Het olifantje werd twee weken geleden geboren en het publiek mocht een naam kiezen. ’t Is ‘Malee’ geworden, dat betekent bloem. 

Niets zo leuk om de lente mee te starten als een geboorte en in Pairi Daiza is de eerste grote geboorte van 2019 een olifantje. Mama Aye Chan May is twee weken geleden bevallen van een meisjesolifant, de 19de (!) olifant in de kudde van Pairi Daiza. Nu heeft ze ook een naam: Malee.

Malee

De naam ‘Malee’ werd gekozen door het publiek, volgens Pairi Daiza zelfs met een overweldigende meerderheid van de stemmen. Malee is een uitzonderlijke keuze, want normaal is dit het jaar van de U. Het publiek dacht er echter anders over. Malee betekent ‘jasmijnbloem’ en hopelijk bloeit Malee dan ook snel open in haar omgeving.

Dit is de mededeling van Pairi Daiza

De geboorte van Malee is belangrijk voor het Europese kweekprogramma van de Aziatische olifant waar Pairi Daiza deel van uitmaakt. Om de genenpoel zo groot mogelijk te maken (en dus veel gezonde olifantjes te kweken), is elke geboorte van een olifant een overwinning. Wanneer Malee aan het publiek wordt voorgesteld is nog niet helemaal duidelijk.

Gestorven olifantjes

Hopelijk gaat het de komende weken goed met Malee, want helaas hebben de kweekprogramma’s ook een behoorlijk tragisch jaar achter de rug. In 2018 gingen er namelijk een aantal baby-olifantjes dood. In Planckendael alleen al waren er drie doden: Phyo-Phyo en Qiyo stierven, net zoals baby Tarzen. Het bleek om een geval van olifantenherpes te gaan, maar olifanten doen het in gevangenschap sowieso niet geweldig. Hopelijk gaat alles met Malee dus wel goed.

De Aziatische olifant is namelijk een bedreigde diersoort, er zijn er in het wild nauwelijks nog 30.000 te vinden. De grootste problemen zijn natuurlijk de stroperij, voor het kostbare ivoor van de olifant. Anderzijds wordt ook hun leefgebied in India sterk bedreigd door de boskap.

Gesponsorde artikelen