Het nieuwe presidentiële paleis van Turkije: vier keer groter dan Versailles en een kostprijs van een half miljard

“Barack Obama heeft zijn Witte Huis, dan wil ik een Wit Paleis”, moet de Turkse president Erdogan gedacht hebben. En dus liet hij zelf maar een gigantische nieuwe residentie bouwen: vier keer groter dan Versailles, en met een gigantische kostprijs moest Financiënminister Simsek nu toegeven.

Tayyip Erdogan wordt in Turkije wel eens vergeleken met een sultan. Na elf jaar als premier won hij eerder dit jaar de presidentsverkiezingen, waardoor hij eigenlijk gewoon aan de macht blijft. Jaren geleden al was hij er blijkbaar redelijk zeker van dat hij nog president zou worden, want hij nam het initiatief om een nieuw presidentieel paleis te bouwen. Hij overzag zelf de ontwerpen van de architect, en pompte vervolgens miljoenen in het project dat gebouwd werd op grond dat volgens de rechtbank niet daarvoor gebruikt mocht worden.

Erdogan drukte toch door, en liet een Wit Paleis bouwen waarbij het Witte Huis in Washington verbleekt. Het complex heeft een duizendtal kamers op een ruimte van zo’n 290.000 vierkante meter, vier keer groter dan het paleis in het Franse Versailles. In de majestueuze inkomhal wordt je verwelkomd door een prachtige trappencomplex. De stijl van het hele gebouw lijkt een mix te zijn van de Ottomaanse cultuur en de tradities van de Seltsjoeken. 

Mehmet Simsek, de Turkse minister van Financiën, heeft vandaag laten weten dat de totale kost van het hele project veel hoger ligt dan initieel gedacht. Er werd zelfs dubbel zoveel geld uitgegeven, bijna een half miljard euro, en voor de voltooiing van het paleis wordt nog eens 100 miljoen euro opzij gehouden. En dat komt nog eens bovenop de 150 miljoen euro die Erdogan eerder al uitgaf aan een nieuwe presidentiële jet van Airbus.De badkamers in het complex zijn beplakt met zijden behangpapier, en het gebouw is omgeven door een groot, bebost park. Voor de bouw van het Witte Paleis zijn honderden of misschien wel duizenden bomen geveld, wat tegen een uitspraak van de rechtbank was. Erdogan trok er zich echter niets van aan, en liet de bouw gewoon doorgaan.”Een schande, en dat in een land waar drie miljoen mensen zonder werk zitten”, zei oppositieleider Kemal Kilicdaroglu. De reactie van Erdogan op alle critici? “Niemand kan de bouw van dit gebouw tegenhouden. En zij die zich sterk genoeg achten, mogen altijd proberen om het te verwoesten.” Uit voorzorg liet hij wel nog een bunker onder het complex bouwen.
Meer
Lees meer...