Het ‘ouderwetse’ spiraaltje zou kunnen beschermen tegen baarmoederhalskanker

De pil, de pleister, de ring: genoeg keuze tegenwoordig als het om anticonceptie gaat, maar één ‘ouderwetse’ methode blijkt nu toch meer voordelen hebben dan gedacht. Het spiraaltje zou volgens onderzoek de kans op baarmoederhalskanker aanzienlijk verminderen. En dat op een moment dat veel vrouwen wegstappen van de pil. 

Het spiraaltje blijkt een verrassend voordeel te hebben: volgens onderzoekers aan de Kecks School of Medicine, aan de universiteit van Southern California, komt baarmoederhalskanker één derde minder voor dan bij vrouwen die aan een andere vorm van anticonceptie zitten. Dat zou een enorme doorbraak betekenen in de strijd tegen baarmoederhalskanker, zeker in landen waar screenings nog niet standaard zijn.

Het spiraaltje was nochtans lang het boze stiefzusje van de pil: het koperspiraaltje had drie procent meer kans op ongewenste zwangerschappen, het is vervelend om in te brengen en meteen ook voor vijf jaar. Hoewel je elke dag aan de pil moet denken, en die ook duurder is, is die wel net betrouwbaarder en je kan er direct mee stoppen.

iStock

Eén derde minder baarmoederhalskankers

Maar als de correlatie die de onderzoekers vonden over 16 kwalitatieve onderzoeken, correct is, dan zou een spiraaltje je één derde minder kans geven op baarmoederhalskanker. De data werden verzameld voor het vaccin tegen het HPV-virus ingeburgerd was, en zijn dus behoorlijk betrouwbaar. Bij Kecks spreken ze over een ‘”significante” correlatie die toeval uitsluit. In het onderzoek werden ook andere factoren, die in de zestien brononderzoeken een invloed zouden kunnen hebben, geneutraliseerd.

Voor alle duidelijkheid: er is volgens het onderzoek geen verschil tussen een hormoon- of koperspiraaltje. Hoewel in hormoonspiraaltjes ook hormonen zitten, die de betrouwbaarheid op een gelijk niveau van de pil zetten, werken zij ook op dezelfde manier als een koperspiraaltje. Dat triggert een immunoreactie, waardoor eitjes zich niet kunnen inplanten in het baarmoederslijmvlies.

iStock

Vrouwen in derdewereldlanden

Die reactie zou nu, volgens Kecks, mogelijk verantwoordelijk zijn voor de sterke vermindering in het aantal gevallen van baarmoederhalskanker. De ontdekking zou voor veel vrouwen in derdewereldlanden erg relevant kunnen zijn: een spiraaltje vraagt namelijk minder toezicht, en biedt dus ook andere voordelen.

Tegelijk zien we ook in de Westerse wereld dat vrouwen steeds vaker van de pil afstappen, omdat die serieuze invloed kan hebben op je libido én je humeur. Daarnaast zijn er ook een aantal gezondheidsrisico’s aan verbonden, al zijn er ook voordelen.

Toch nog condooms?

De correlatie is, zeker voor wie het vaccin liet zetten, dus geen reden om meteen een spiraaltje te laten zetten, daar zijn de resultaten nog niet definitief genoeg voor. Wie op zoek is naar een alternatief voor de pil, spreekt dus nog altijd best éérst met haar huisarts. En natuurlijk: de pil en het spiraaltje bieden géén bescherming tegen SOA’s. Condooms blijven dus belangrijk. Die beschermen dan weer niet honderd procent tegen HPV. En zo blijf je bezig.

iStock
Meer
Lees meer...