In Barcelona komen al vier dagen op rij studenten op straat om te protesteren tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél. De rapper werd gearresteerd voor het beledigen van de koning en het verheerlijken van terreur. De fans van de rapper zijn het niet eens met de veroordeling, met hevige protesten tot gevolg. Daarbij werden heel wat vernielingen aangebracht.
Eerder deze week werd de populaire Spaanse rapper Pablo Hasél opgepakt. De rappere had de Spaanse monarchie beledigd in z’n nummers en deelde via sociale media zijn steun voor een separatistische Baskische groep. Daardoor werd hij veroordeeld tot een celstraf van negen maanden.
Pablo Hasél
De Catalaanse rapper Pablo Hasél is geen onbeschreven blad. De 32-jarige rapper, die eigenlijk Pablo Rivaldulla i Duró heet, inspireerde zijn artiestennaam op een revolutionair personage uit een Arabisch kortverhaal. Hasél is lid van de extreemlinks, antifascistische beweging en schuwt in zijn raps de controverse niet. Zo gaat het in zijn nummers vaak over politieke kwesties of geeft hij kritiek op het beleid. De rapper brengt al zijn muziek ook gratis uit via het internet als protest tegen het kapitalisme.
Dat de overheid geen fan is van de rapper, komt dus niet als een verrassing. Vooral de mening van de rapper over het koningshuis valt niet in goede aarde. Hasél is namelijk sterk gekant tegen de monarchie, iets dat hij geregeld aanhaalt in zijn teksten. Vooral het nummer Juan Carlos el Bobón uit 2016 is een sneer naar de toenmalige Spaanse koning, Juan Carlos. In dat nummer noemt Hasél de koning onder andere een maffiabaas, een vrouwenmishandelaar en een dronkaard en insinueert de rapper dat de koning geregeld de prostitutie opzoekt.
Daarnaast verheerlijkte Hasél in een reeks tweets van enkele jaren geleden ook de Baskische afscheidingsbeweging ETA en de Spaanse gewapende, marxistische groepering GRAPO. Dat zijn twee bewegingen die door de Europese Unie als terreurorganisaties worden beschouwd.
Negen maanden cel
Daardoor was de maat voor de overheid vol en werd de rapper in 2018 veroordeeld tot 9 maanden cel. De rapper moest zichzelf gaan aanbieden bij de gevangenis binnen een bepaalde termijn. Die termijn verviel deze week, waardoor Hasél onvrijwillig de gevangenis in moest.
Dinsdag werd de rapper opgepakt in de universiteit van Lleida. Daar hield hij zich, samen met een vijftigtal aanhangers, schuil. Maar de politie wist zijn schuilplaats te achterhalen en viel binnen om hem op te pakken en naar de gevangenis over te brengen waar hij een celstraf van 9 maanden moet uitzitten. Bij zijn arrestatie riep de rapper nog naar zijn aanhangers: “Ze zullen ons nooit monddood maken. Dood aan de fascistische staat!”
Protesten
In de dagen na de arrestatie van Pablo Hasél kwamen zijn fans massaal op straat. Ze veroordelen zijn veroordeling en zien die als een inbreuk tegen het recht op vrije meningsuiting in Spanje. Aanvankelijk ging het om protesten in Catalonië, maar ondertussen breidden die zich ook uit naar andere steden in Spanje. Bij die protesten ging het er soms hevig aan toe, waarbij er brand gesticht werd, maar ook winkels geplunderd werden. In totaal werden er al tientallen demonstranten opgepakt.
De autoriteiten houden zich sterk aangezien er ook verschillende wetten bestaan die een uitzondering vormen op het recht op vrije meningsuiting Het gaat daarbij onder andere om een verbod op smaad aan het koningshuis en de verheerlijking van terrorisme. Twee feiten waaraan Hasél zich schuldig maakte. Amnesty International steunt Pablo Hasél en eist dat de Spaanse wet aangepast wordt, aangezien de “uitzonderingen op het recht op vrije meningsuiting” eigenlijk de vrije meningsuiting in Spanje in het gedrang brengen.
Lees ook: