Hier heb je de hoogste en laagste slaagkansen voor het verstrengde rijexamen

Hier heb je de hoogste en laagste slaagkansen voor het verstrengde rijexamen

Slecht nieuws voor de toekomstige chauffeurs: de slaagpercentages zijn sinds de invoering van het vernieuwd rijexamen met gemiddeld 2 procent gedaald. Opvallend: Brugge scoort met een daling van 6% zeer teleurstellend. Nog meer stress en zweethanden dus! Asse-Mollem daarentegen is de grote winnaar. Daar heb je ongeveer 60% kans om te slagen. 

Sinds 1 juni is het rijexamen moeilijker geworden. Iedereen die rijbewijs B wil halen, zal heel erg zijn best moeten doen. Wat staat er allemaal op je oefenlijstje? Extra manoeuvres, zelfstandig rijden met een gps en de risicotest die nagaat of je gevaren op de weg kunt inschatten. Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts, wil met deze strengere aanpak het aantal verkeersdoden doen dalen.

Met een daling van 6% ziet het er in Brugge niet goed uit. De meeste kans op een goed resultaat is in Asse-Mollem. Enkel het slaagpercentage van Brakel en Heverlee – Haasrode is gestegen. Wij hebben de cijfers mogen inkijken van CD&V-politicus en burgemeester van Meeuwen-Gruitrode, Lode Ceyssens. Ontdek hieronder het overzicht van de verschillende examencentra. Misschien ligt een van de centra in jouw gemeente!

Verschillen in regio’s

Maar wat zijn precies de oorzaken van deze uiteenlopende cijfers? Minister Weyts benadrukt dat de slaagkansen voor iedereen gelijk zijn, maar dat de cijfers regionaal anders zijn. Verschillende elementen spelen daarbij een rol. De demografie en sociologie is bijvoorbeeld niet in alle provincies gelijk. Er bestaat ook een verschil op basis van leeftijd. Zo is het dat de jongere leeftijdsgroep meer kans heeft om te slagen dan de oudere leeftijdscategorie. Met andere woorden: stel je examen niet uit, succes!

Gesponsorde artikelen