Explosie Beiroet: tientallen historische gebouwen dreigen in te storten

Sursock explosie
De explosie richte veel schade aan in het Sursock Museum. – ISOPIX

Ongeveer 60 historische gebouwen in Beiroet dreigen in te storten door de verwoestende impact van de explosie vorige week. Unesco liet al weten een internationale campagne te starten voor het herstel en de restauratie van het erfgoed in Beiroet.

Minstens 8.000 gebouwen, waarvan velen in de historische wijken Gemmayzeh en Mar Mikhael liggen, werden getroffen door de explosie. Zo zegt Sarkis Khoury van het Libanese ministerie van cultuur. Onder die gebouwen zijn er zowat 640 van historische waarde. 60 daarvan dreigen in te storten, vertelt de man.

Sursock_house
Hoe het Sursock Museum eruit zag voor de explosie – Bertil Videt

Ook Achrafieh, een wijk in het oosten van Beiroet, is getroffen. Achrafieh is een oud district waar het bekende museum Sursock ligt. Ook de buurten van het Nationaal Museum en het Archeologisch museum van de Amerikaanse Universiteit van Beiroet werden beschadigd, zegt Unesco. Andere beschadigde gebouwen zijn onder andere kunstgaleries en religieuze plaatsen.

Hulp van buitenlandse onderzoekers

De Libanese overheid nodigde verschillende buitenlandse rechercheurs uit om te helpen met het onderzoek naar de explosie. Ook de FBI zal zich bij de groep van Libanese, Franse en andere internationale rechercheurs voegen.

De Libanese autoriteiten besloten donderdag om een gerechtelijke onderzoeker aan te duiden die het onderzoek zal leiden met steun van het Hooggerechtshof, dat inbreuken op de nationale veiligheid van het land behandelt.

Historische stadsdelen

De hardst getroffen stadsdelen zijn Gemmayzeh en Mar Mikhael, twee wijken dichtbij de haven die gekend staan om hun bruisend nachtleven. De buurten bestaan uit veel oude gebouwen die zijn omgebouwd tot cafés of restaurants.

Lebanon Explosion Palace
Een schilderij hangt aan de muur van een zwaar beschadigde kamer in het Sursock Museum. – ISOPIX

“De internationale gemeenschap heeft na deze tragedie een sterk signaal van steun aan Libanon gegeven”, zegt Ernesto Ottone Ramirez, assistent van de Unesco-directeur-generaal voor cultuur. “De Unesco is vastbesloten het voortouw te nemen in de inspanningen voor de heropbouw van Beiroet.”

Misbruik maken van de huidige situatie

Er zijn al jaren zorgen in Libanon over de verkoop van historische gebouwen, die aannemers vervolgens slopen om te vervangen door hoogbouw. De afgelopen dagen zijn er berichten verschenen over tussenpersonen die contact opnamen met de eigenaars van beschadigde historische gebouwen. Ze zouden hen hoge bedragen hebben aangeboden om hun eigendom te kopen en maken dus misbruik van de huidige chaos die er heerst.

De minister van Financiën, Ghazi Wazni, heeft woensdag een decreet uitgevaardigd dat de verkoop van elk historisch gebouw zonder toestemming van het ministerie van cultuur verhindert. Op die manier wil hij “exploitatie” vermijden.

Grote renovaties

Sursock Museum damaged by the blast - Beirut
Zeina Arida, directeur van het Sursock Museum, wandelt met haar collega’s in de verwoeste galerijen en tentoonstellingszalen van het museum. – ISOPIX

Abbas Murtada, van het ministerie van cultuur, zei dat het ministerie momenteel bezig is om mogelijk misbruik tegen te gaan. Hij voegde eraan toe dat de kost van de restauratie van de beschadigde historische gebouwen wordt geschat op ongeveer 300 miljoen dollar (zo’n 253 miljoen euro). Het ministerie is momenteel renovaties aan het plannen.

Volgens de Wereldbank zijn ongeveer 50.000 wooneenheden beschadigd en ondervond 80 procent van de residentiële gebouwen en infrastructuur schade door de ontploffing.

Noodtoestand

Een eerdere schatting van de gouverneur van Beiroet, Marwan Abboud, zei dat de ontploffing zo’n 10 tot 15 miljard dollar (8,4 tot 12,7 miljard euro) in schade veroorzaakte en bijna 300.000 mensen dakloos maakte.

Donderdag keurde het parlement van Libanon tijdens z’n eerste zitting sinds de explosie een noodtoestand in Beiroet aan.

Gesponsorde artikelen