Eerste hittegolf van de zomer treft Spanje

Spanje heeft momenteel te maken met een eerste hittegolf deze zomer. Die ging donderdag van start. De regering heeft een bewustwordingscampagne gelanceerd om de bevolking te waarschuwen voor de gevaren van werken in de buitenlucht bij extreme hitte.

De meteorologische dienst AEMET voorspelt dat de temperaturen vandaag in de meeste delen van Spanje boven de 38 °C zullen uitkomen, met uitschieters tot 42-44 °C in de zuidelijke Guadalquivir-vallei. Het hoogtepunt van de hittegolf wordt verwacht op vrijdag, wanneer de temperaturen in veel gebieden zullen oplopen tot 40 graden.

Hittegolfwaarschuwing voor groot deel van Spanje

AEMET heeft een hittegolfwaarschuwing afgegeven voor een groot deel van Spanje, inclusief de Balearen. Het oranje niveau van het ernstige hittealarm zal leiden tot een verbod op bepaalde werkzaamheden in de buitenlucht in de namiddag, volgens een regeringsdecreet dat vorig jaar werd goedgekeurd. Dit decreet is bedoeld om het hoofd te bieden aan de steeds vaker voorkomende hittegolven. Die zijn het gevolg van de klimaatverandering veroorzaakt door fossiele brandstoffen.

Voorzorgsmaatregelen en tips

Het Nationaal Instituut voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk heeft de campagne “Met zon is het tijd voor voorzichtigheid” gelanceerd. Deze campagne is gericht op het bewustmaken van werknemers van de risico’s van hittegolven, zoals hitteberoerte en zonnestraling. De campagne biedt tips over hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen de gevaren van hoge temperaturen.

Woordvoerder Luis Banon van AEMET benadrukte dat mensen die langdurig buiten werken, vooral zonder de juiste hydratatie, veel last kunnen hebben van de hitte. “Mijn belangrijkste advies is om de hitte niet te onderschatten. Het lichaam is niet voorbereid om deze omstandigheden te lang te weerstaan”, waarschuwde hij.

Hittegolf duurt naar verwachting tot zaterdag

De hittegolf zal naar verwachting tot zaterdag aanhouden. De hoge temperaturen kunnen mogelijk zelfs tot het midden van volgende week blijven aanhouden. De hitte gaat gepaard met nevel vanuit Afrika, wat de gezondheidsproblemen tijdens hitteperiodes vaak verergert.

In Madrid, waar de thermometer woensdag 36 °C aangaf, probeerden mensen af te koelen in parken en fonteinen. “Ik probeer de hitte te weerstaan door een ventilator te gebruiken als ik op straat ben. Anders zoek ik naar koelere plekken zoals een winkelcentrum”, zei de gepensioneerde inwoner van Madrid, Angela de la Vega.

Meer
Lees meer...