Extreme weersomstandigheden hebben grote invloed op Europa

Europa heeft het afgelopen jaar te maken gehad met heel gek weer, zoals we nog nooit eerder hebben gezien. Volgens de nieuwste info van Europese klimaatonderzoekers en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) was 2023 het warmste of bijna het warmste jaar ooit.

Dat rare weer heeft Europa flink op de proef gesteld, vooral omdat het aantal mensen dat overlijdt door hitte in de laatste twintig jaar met 30 procent is gestegen. Europa verandert hierdoor sneller dan andere delen van de wereld.

Hitte als grootste probleem

“In 2023 zagen we de grootste bosbranden ooit in Europa, maar ook een van de natste jaren, superhete golven op zee en grote overstromingen die veel schade veroorzaakten”, zegt Carlo Buontempo, baas van Copernicus. “De temperaturen blijven stijgen, waardoor onze gegevens steeds belangrijker worden om ons voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering.”

Het grootste probleem is de hitte. Vorig jaar was wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten en de oceanen, die 90 procent van de extra warmte door CO2-opname absorberen, waren ook warmer dan ooit tevoren. Maar het waren niet alleen branden en hitte die voor problemen zorgden. Overstromingen troffen grote delen van Europa, waardoor 1,6 miljoen mensen werden getroffen en nog eens 550.000 door stormen. Ook gletsjers smolten meer dan normaal.

Europa warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld, en hittegolven zullen in de toekomst langer duren en intenser worden, zoals het rapport aangeeft. “De huidige maatregelen tegen hittegolven zijn binnenkort niet genoeg om de verwachte toename van gezondheidsproblemen door hitte aan te pakken”, wordt benadrukt.

Meer
door Redactie
Lees meer...