Hittegolf: Verenigd Koninkrijk zet zich schrap voor heetste dag van het jaar

Het Verenigd Koninkrijk staat op het punt de heetste dag van het jaar te beleven, met temperaturen die naar verwachting oplopen tot 32 °C in Londen en mogelijk nog hoger in andere delen van het land. Het Met Office voorspelt een golf van hoge druk die voor droge, zonnige omstandigheden zorgt, wat leidt tot temperaturen die vier tot vijf graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar liggen.

Het afgelopen weekend genoten veel Britten van de aangename, droge weersomstandigheden. Mensen zochten massaal verkoeling aan stranden en rivieren, terwijl anderen genoten van de zon in hun tuin. Vandaag bereikt de temperatuur in Engeland 29 graden, maar morgen zal de hitte verder toenemen tot een verzengende 32 graden in het zuidoosten van het land.

Ongewone hitte voor juli

Het Met Office definieert een hittegolf als een periode van ten minste drie opeenvolgende dagen met maximumtemperaturen boven een bepaalde waarde. Voor het grootste deel van het Verenigd Koninkrijk ligt deze drempel bij 25 graden. In Londen en omgeving is dit 28 graden. Met temperaturen die in sommige gebieden naar verwachting 32 °C zullen bereiken, lijkt de drempel van een hittegolf binnen handbereik. Dat meldt Sky.

De voorspelling suggereert dat grote delen van het land temperaturen boven de 25 graden zullen blijven noteren, wat zou kunnen betekenen dat het VK een langdurige hittegolf tegemoet gaat. Uitzonderingen hierop zijn de uiterste noordwestelijke gebieden van Schotland en delen van Noord-Ierland, die op maandag en dinsdag te maken kunnen krijgen met bewolking en mogelijke regenval.

Zware onweersbuien op komst

Hoewel de hittegolf het grootste deel van de week aanhoudt, wordt tegen het einde van de week een plotselinge verandering verwacht. Woensdag worden zware onweersbuien voorspeld. Het is wel nog onzeker of deze beperkt blijven tot het zuiden van Engeland of zich ook naar andere delen van het VK zullen uitbreiden.

Ondanks de verwachte onweersbuien zullen de temperaturen volgens het Met Office hoog blijven in de eerste week van augustus. “Er ligt nog een stukje zomer in het verschiet”, zegt woordvoerder Partridge. De komende dagen zal het Verenigd Koninkrijk zich dus blijven voorbereiden op zowel aanhoudende hitte als mogelijke weersomslagen.

Meer
Lees meer...