Klimatoloog over de historische hittegolf in Zuid-Europa: “We gaan verschuivingen zien in vakantiebestemmingen”

Zuid-Europa kampt momenteel met een enorme hittegolf. In Zuid-Spanje worden temperaturen van bijna 40 graden Celsius bereikt. De Aarde warmt ontegensprekelijk op. Business AM sprak over de gevolgen van deze temperaturen met klimatoloog Samuel Helsen.


Beluister hier het volledige interview met Samuel Helsen:


In het nieuws: Op dit moment ligt er een krachtig hogedrukgebied over Zuid-Europa. Er is een stevige zuidelijke luchtstroming die afkomstig is uit Afrika, die zorgt voor extreme temperaturen boven dat gebied. In Sevilla heeft men temperaturen genoteerd van 38,7 graden Celsius. In Murcia liggen de temperaturen 15 graden Celsius hoger dan de gemiddelde temperaturen voor april.

  • Helsen: “In het verleden was het mediterraans zeegebied het vakantieoord bij uitstek, omdat het daar in de zomerperiode warmer was ten opzichte van ons klimaat dat gematigd is. Maar we zien nu als gevolg van klimaatopwarming dat het gemiddeld warmer wordt, dat de extremen toenemen. We krijgen zeer vaak extreme temperaturen, niet alleen daar, maar ook bij ons. Onze zomers worden ook gemiddeld warmer, dus er is een verschuiving ontstaan van zuid naar noord.”
  • “We moeten ons bewust zijn van het feit dat we te maken gaan krijgen met die extremen, zowel op vlak van temperatuur als neerslag. Het is misschien aangenaam dat het gemiddeld warmer wordt, maar zulke extreme temperaturen zijn ondraaglijk en dat brengt heel wat gevolgen met zich mee. Zowel op vlak van gezondheid voor de natuur als op het vlak van de economie en verschuiving van toerisme.”
  • Per graad Celsius dat het opwarmt, kan de lucht ook meer waterdamp vasthouden. Dat is ongeveer 7 procent per graad Celsius. Globaal zitten we nu al boven die 1 graad Celsius opwarming”, legt de klimatoloog uit. “Dat betekent dat als het een keer goed regent, dat de neerslag ook extremer kan worden omdat de extra hoeveelheid waterdamp ook uit de lucht kan vallen.”
Meer
Lees meer...