Ho ho ho! Deze 19 series zorgen in december voor een mooi einde van 2017

Ho ho ho! Deze 19 series zorgen in december voor een mooi einde van 2017

De laatste maand van het jaar wordt zeker één van de sterkste wat tv-series betreft. Liefst 19 hebben we er uitgepikt, en de kans bestaat dat daar tegen Kerstmis nog meer tegenaan wordt gesmeten. Uitschieters zijn het tweede seizoen van The Crown op Netflix en van The Grand Tour op Amazon. En er is een gloednieuwe Duitse serie op Netflix, die wel heel erg doet denken aan Stranger Things.

Over één serie bestaat nog een vraagteken: Netflix komt heel binnenkort met het vierde seizoen van Black Mirror. Deze vreemde, maar magistraal goede reeks krijgt zes nieuwe afleveringen. Als ze in december niet online komt, dan zeker begin 2018. Maar er zijn geruchten dat Black Mirror nog voor het einde van 2017 te zien zal zijn. Zo ja, dan zou dit wel eens een mooi kerstcadeautje van Netflix kunnen zijn. Van de volgende series zijn we wel zeker …

1. Dark (Netflix – NIEUW – 01/12)

We beginnen de maand met de eerste Duitse serie op Netflix. Die kan je sinds vrijdag bekijken. De zender wil wereldwijd series maken en die ook effectief in de hele wereld laten doorbreken. In Europa was er zo bijvoorbeeld al Marseille. Na de Fransen mogen de Duitsers het proberen, en we verwachten er veel van. Wanneer je de trailer ziet, ga je meteen aan een andere Netflix Original moeten denken.

Stranger Things

De sfeer voelt een beetje aan als Stranger Things. Het verhaal speelt zich eveneens af in een klein plaatsje, in dit geval het Duitse Winden. Daar is net zoals in de Amerikaanse reeks een jongen vermist, en er is eveneens meer aan de hand dan je aanvankelijk zou denken. In dit geval blijkt er een verband te zijn met een gebeurtenis van dertig jaar geleden.

Daarmee ligt de serie ook wel in de lijn van verschillende Scandinavische topreeksen, en bij ons natuurlijk Tabula Rasa. Het is allemaal heel mysterieus en geleidelijk aan zal de waarheid onthuld worden. We hebben een sterk vermoeden dat de Duitse taal hier geen obstakel zal vormen. En dat Netflix dus in z’n opzet slaagt om goede series over de taalgrenzen heen te laten scoren.

2. Monster (Play More – NIEUW – 01/12)

Over Scandinavische series gesproken … In afwachting van het nieuwe seizoen van The Bridge krijgen we via Play More van Telenet komende maand twee nieuwe series uit het hoge noorden. Monster is een reeks uit Noorwegen, en ze ziet er al even duister en mysterieus uit als Dark of Tabula Rasa.

Typisch recept

Ook hier is iemand vermist, in dit geval een jong meisje. Haar vriend is dood, en dus wordt gevreesd voor een seriemoordenaar. Hedda is een politie-inspecteur die terug naar haar geboortestad is verhuisd om er een rustig leven te leiden. Maar door de gebeurtenissen moet ze dus wel degelijk aan de slag om de moordenaar te vinden. Ze moet daarvoor samenwerken met de opzichter Joel Dreyer.

Een typisch recept dus dat al heel wat succesvolle Scandinavische detectivereeksen heeft opgeleverd. Of dit ook een succes wordt, moeten we nog afwachten. Monster was vorige maand op de Noorse televisie te zien en scoorde op IMDb tot nu toe maar 5,7/10. Ter vergelijking: The Bridge haalt zelfs na drie seizoenen nog steeds een knappe score van 8,6.

3. Easy (Netflix – seizoen 2 – 01/12)

Er keren deze maand ook veel series met een nieuw seizoen terug op Netflix. De eerste is Easy, een Original over liefde, seks en relaties. Netflix heeft in dat genre al een paar goede reeksen gemaakt – denk maar aan Love, Master of None en You Me Her. Ook Easy past dus in dat rijtje.

Van de botsauto’s naar Tinder

In de serie volgen we verschillende personages op hun hobbelige weg naar seks en relaties. Allemaal zoeken ze die op hun eigen manier door gebruik te maken van de technologie en cultuur die onze maatschappij beheersen. Je kan immers al lang geen lief meer oppikken aan de botsauto’s op de kermis. Tinder en sms’en spelen een hoofdrol in onze contacten.

Natuurlijk is Easy vooral een komische kijk op heel herkenbare problemen waar iedereen in z’n liefdes- of seksleven mee te maken krijgt. Dat is ook de reden waarom dit soort series bijna altijd aanslaan. Al zijn het natuurlijk zelden hoogvliegers, want ook Easy grossiert niet in de hoge beoordelingen. Maar als entertainment tijdens een koude winteravond kunnen we het zeker smaken.

4. Elementary (Netflix – seizoen 5 – 01/12)

Wie geduld heeft, kan altijd wachten tot Netflix het hele seizoen van een serie online zet. Zo kan je het vijfde seizoen van Elementary in december bingewatchen. Dat begon vorig jaar al rond deze tijd op televisie, en liep in mei van dit jaar af. De 24 afleveringen worden nu dus toegevoegd aan Netflix.

Sherlock

Terwijl Sherlock als serie nog steeds erg goed scoort, is er de voorbije jaren nog een andere spin-off rond de detective ontstaan. Elementary speelt zich af in de Verenigde Staten, en Sherlock Holmes is een afgekickte drugsverslaafde. Hij krijgt begeleiding van Dr. Joan Watson, die al snel zijn assistent wordt in de bestrijding van misdaad. De politie doet ook graag beroep op de grandioze Sherlock die altijd wel dingen ziet die een normaal detective nooit zou zien.

Ondertussen speelt ook het persoonlijk leven van Holmes op de achtergrond. Een moderne versie van het verhaal van Sir Arthur Conan Doyle. In 2017 zou zijn beroemde detective in New York City wonen, en uiteraard zou hij een opmerkelijke vrouw als partner hebben. Watson wordt in dit geval voortreffelijk vertolkt door Lucy Liu. Na vijf seizoenen doet deze serie het nog altijd heel goed.

5. Crazy Ex Girlfriend (Netflix – seizoen 2 – 01/12)

Een vreemde serie, maar echt goed wanneer je eraan verslaafd bent geraakt. Zet je over het feit dat de personages af en toe eens beginnen zingen, en dat een briljante advocate plots haar hele carrière opgeeft wanneer een jeugdlief de stoppen doen doorslaan.

Nog beter geworden

Rebecca is een jonge, succesvolle vrouw die plots een kans op promotie laat liggen wanneer ze haar crush tegen het lijf loopt. Ze laat alles achter en verhuist naar West Covina, waar Josh woont. Ze hoopt alsnog op een relatie met hem, maar maakt zich regelmatig pijnlijk belachelijk. Ook als kijker voelen we op komische wijze soms de schaamte die zij moet voelen.

Een serie die tevens een musical is, het lijkt bij voorbaat gedoemd om te mislukken, maar Crazy Ex Girlfriend is die zeldzame reeks waarbij dat niet het geval is. Integendeel, als we de kritieken mogen geloven is het tweede seizoen nog beter geworden dan het eerste. Netflix voegt die tweede reeks deze maand dus toe aan het aanbod, terwijl in de Verenigde Staten deel drie al loopt. We krijgen dus nog een hoop gênante momenten met Rebecca Bunch.

6. The Crown (Netflix – seizoen 2 – 08/12)

De terugkerende serie van de maand is natuurlijk The Crown. Het blijft nog altijd zonde dat deze serie dit jaar de Emmy voor beste dramareeks niet gewonnen heeft. En ook actrice Claire Foy had gerust bekroond mogen worden voor haar vertolking van de piepjonge Queen Elizabeth II.

Twee kanten van de kroon

The Crown is een serie die bijzonder veel geld gekost heeft, maar dat zie je aan het eindresultaat. In het eerste seizoen zagen we hoe Elizabeth na de plotse dood van haar vader de troon moest bestijgen. Was ze daar klaar voor? Niet echt, want ze moet er als jonge moeder een hoop voor opgeven. Maar ze ziet het als haar plicht voor het vaderland en dat maakt van Elizabeth de ideale nieuwe koningin, ook al hebben ze er in Downing Street hun bedenkingen bij.

In dat vorige seizoen was Winston Churchill premier, een rol waarvoor John Lithgow wel een Emmy in ontvangst mocht nemen. Maar die heeft de fakkel intussen doorgegeven. Wat zeker zal terugkeren, zijn de perikelen met Philip, gespeeld door Matt Smith, en Princess Margaret, gespeeld door Vanessa Kirby. Zij staan in de schaduw van Elizabeth en moeten eveneens een groot deel van hun privéleven opgeven. De serie toont zo op prachtige wijze de twee kanten van de kroon. Vermoedelijk krijgen we na dit seizoen een switch in de cast aangezien we dan een volgende fase in de regeerperiode van Elizabeth II zullen zien.

7. The Grand Tour (Amazon – seizoen 2 – 08/12)

Nog altijd zowat het enige programma waarvoor het de moeite loont om Amazon Prime aan te schaffen. The Grand Tour is de opvolger van Top Gear, waarvoor Amazon een serieus bedrag neertelde. De BBC zal het trio nog altijd wel een beetje missen, maar voor ons is hun transfer een zegen gebleken. Geef hen nog meer budget dan vroeger, en je krijgt een nog gekkere autoshow.

Crash van Richard Hammond

Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May halen alles weer uit de kast om auto’s te reviewen. Maar zoals je wel al weet, hoef je totaal niet in auto’s geïnteresseerd te zijn om dit programma graag te zien. Dit seizoen beleefde Hammond weer de schrik van z’n leven. Voor de tweede keer in z’n carrière crashte hij erg zwaar en zag het er even levensbedreigend uit. Vorige keer was het natuurlijk nog veel erger, maar ook nu hadden de opnames er wel onder te lijden. Zonder twijfel komt het ongeval aan bod.

De presentatoren beloven alvast twee veranderingen aan de show: The American zal niet meer achter het stuur van de auto’s op het testcircuit, de Eboladrome, kruipen. Hij slaagde er zoals verwacht niet in om The Stig te doen vergeten, die bij de BBC is gebleven. En voorts verdwijnt ook het absurde Celebrity Brain Crash, waarbij heel wat beroemdheden om het leven zijn gekomen. Hun manier om de celebrity-rubriek uit Top Gear te omzeilen. Daarmee hebben ze inderdaad de twee zwakste items geschrapt. Maar wat komt er in de plaats?

8. Alex (Play More – NIEUW – 09/12)

De tweede Scandinavische reeks die Telenet via Play More voorschotelt is Alex. Opnieuw een misdaadreeks, maar deze keer van Zweedse makelij. En ze scoort in de eerste kritieken alvast wel een heel stuk beter dan Monster.

Het verhaal is ook veel origineler. Een corrupte flik besluit het rechte pad te bewandelen nadat hij zijn partner per ongeluk heeft neergeschoten. Alleen moet hij nu eerst afrekenen met de gangster waarmee hij heeft samengewerkt, en daarvoor moet hij verder dan ooit gaan. Bovendien heeft hij een nieuwe partner, die alles volgens het boekje doet, en die hem zeker zal pakken als hij te ver gaat.

Verschillende leden van de cast hebben nog meegespeeld in Arne Dahl, nog een Scandinavische reeks die we hier hebben kunnen bekijken. Eén ding is zeker: hierna zijn we klaar voor het vervolg van The Bridge, voor ons nog steeds de beste reeks uit het hoge noorden. Daarmee zullen de Zweden en Denen het nieuwe jaar starten, en hopelijk is ze ook in ons land snel te zien.

9. Manhunt: Unabomber (Netflix – NIEUW – 12/12)

In Manhunt volgen we hoe de FBI één van de meest gezochte personen ooit opspoort. Zo gaat dit eerste seizoen over de jacht op Ted Kaczynski, die de Verenigde Staten in de jaren 80 en begin de jaren 90 angst inboezemde met een reeks bombrieven.

Unabomber

De man kreeg de bijnaam ‘Unabomber’, vandaar de titel van dit eerste seizoen. Hij was een soort wonderkind dat uitblonk op school, maar in de jaren 70 liep het mis. Hij wilde onafhankelijk worden van de buitenwereld en besloot een bomaanslagcampagne te beginnen. Tot 1995 stuurde hij zestien bombrieven naar verschillende doelwitten, zoals universiteiten en luchtvaartmaatschappijen. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten 23 anderen gewond.

Hij zag hoe de wildernis rond hem vernietigd werd, en om onze neus op de feiten te drukken vond hij de bomaanslagen essentieel, hoe extreem zijn methode ook was. De naam UNABOM was de codenaam die de FBI gebruikte om hem op te sporen: UNiversity and Airline BOMber. De man zit tot op heden nog in de cel, waar hij wellicht levenslang moet blijven.

10. Jean-Claude Van Johnson (Amazon – NIEUW – 15/12)

Met het succes van Matthias Schoenaerts in Hollywood zouden we bijna vergeten dat er al eerder een Belgische acteur een wereldster is geworden. Jean-Claude Van Damme is een fenomeen, en dat merk je aan de titel van deze reeks waarin hij de hoofdrol speelt. Iedereen, waar ook ter wereld, associeert deze serie meteen met de acteur.

Acteercarrière als dekmantel

Jean-Claude speelt in deze Amazon-reeks een spion die undercover gaat. Eigenlijk speelt de acteur voor een stuk zichzelf, en zo vormen zijn carrière en zijn vaardigheden in de gevechtskunst zijn dekmantel. Maar in feite is hij dus een superspion. Een originele benadering is het zeker wel.

Eigenlijk is hij al jaren met pensioen, maar een toevallige ontmoeting met een verloren geliefde brengt hem terug in het spel. En deze keer belooft hij dodelijker dan ooit te zijn. Dat de serie een satirische toets heeft, zal niet verwonderen.

11. The Ranch (Netflix – seizoen 2B – 15/12)

Toen Netflix The Ranch aankondigde, werd dat bestempeld als een reünie van That 70’s Show. Voor een stukje is het dat ook geworden, maar de serie is intussen helemaal losgekomen van die vergelijking. Natuurlijk vormen Ashton Kutcher en Danny Masterson de tandem van de serie, al hebben verschillende andere gezichten de reeks tot een succes gemaakt.

The girl next door …

Zo is The Ranch de reeks waarin Elisha Cuthbert voor altijd dat imago van The Girl Next Door heeft afgeschud. Haar personage Abby heeft veel meer te bieden dan enkel de looks. En zo heeft Sam Elliott van het personage Beau één van de meest opmerkelijke en bizarre figuren in het Netflix-imperium gemaakt. En dan mogen ook topactrice Debra Winger niet vergeten.

Netflix bewandelt al een tijdje de paden van comedy, en met The Ranch hebben ze een serie gemaakt die niet alleen grappig is, maar ons ook wel raakt. Wie leefde immers niet mee met de moeilijkheden die Abby en Colt hebben om hun liefde voor elkaar te laten standhouden na het bommetje dat Heather op het einde van het eerste seizoen gedropt had? Komische personages met inhoud, je ziet het helaas niet vaak meer. Komende maand volgt het tweede deel van het tweede seizoen, tien nieuwe afleveringen.

12. Wormwood (Netflix – 15/12)

Er is ook weer ruimte voor docu op Netflix, en Wormwood is eentje om naar uit te kijken. De zesdelige miniserie is het werk van de beroemde filmmaker Errol Morris. En deze docureeks gaat nog verder dan wat we van hem gewend zijn.

Meesterlijke docu

In de reeks worden non-fictie en narratieve scènes op naar verluidt meesterlijke wijze met elkaar verheven. Een combinatie van acteerwerk en een waargebeurd verhaal met archiefmateriaal en interviews dus. Het verhaal gaat over een man die gedurende zestig jaar zocht naar de mysterieuze omstandigheden rond de dood van zijn vader.

We zien de moordzaak vanuit verschillende perspectieven, en die worden vertolkt door acteurs als Peter Sarsgaard, Molly Parker, Christian Camargo, Scott Shepard, en vele anderen. Ergens vermoeden we dat deze docureeks wel eens een even grote hit kan worden als Making a Murderer.

13. El Chapo (Netflix – seizoen 2 – 15/12)

Als één serie hard gaat in 2017, dan is het wel El Chapo. In het voorjaar zagen we het eerste seizoen op Netflix, en intussen is het tweede seizoen al bezig. Netflix neemt dat half december over. Goed nieuws dus voor liefhebbers van reeksen zoals Narcos.

Narcos in Mexico

We kennen allemaal Pablo Escobar, maar deze serie gaat natuurlijk over El Chapo. Hij ligt nog veel verser in het geheugen aangezien hij in 2015 uit de gevangenis ontsnapte. Enkele maanden later zou Joaquin Guzman Loera – dat is zijn echte naam – opnieuw worden opgepakt. In de jaren 80 was hij de bekendste drugsbaron van Mexico.

Hij werd al eens eerder opgepakt en in de cel gestoken. Ook in de gevangenis bleef hij overigens zijn kartel leiden, en hij had er een luxueuze levensstijl. Behalve drugsbaron is hij ook ontsnappingskoning, want destijds wist hij nog eens te ontsnappen en tot in 2014 uit de handen van de politie te blijven. Voer genoeg dus voor een straffe serie, al blijft Narcos volgens de kritieken de koning in het genre.

14. The Indian Detective (Netflix – NIEUW – 19/12)

Ook in de tweede helft van de maand blijft het nieuwe series regenen. Netflix start dan met The Indian Detective, een reeks die al volledig te zien was op de Canadese televisie. En de serie zal zeker een vrolijke noot in het aanbod vormen.

Een Indiër in India

Russell Peters speelt de Canadese agent Doug D’Mello. Maar die heeft net zoals de acteur roots in India. Hij moet een moord gaan oplossen in het land van zijn ouders, maar als volwaardige Canadees heeft hij het moeilijk om z’n weg in India te vinden. Je kent de acteur misschien ook als komiek, want hij heeft op de planken een heel succesvolle carrière uitgebouwd.

Ook William Shatner speelt mee. Hij heeft de rol van een miljonair die betrokken is in een samenzwering die Doug op het spoor komt. De makers van de reeks werkten eerder mee aan The X-Files en aan The Man in the High Castle. Die laatste is tot nu toe één van de meest geslaagde Amazon-reeksen. The Indian Detective telt maar vier afleveringen, dus misschien wel een aanrader om tussen de gangen van het feestmaal door te draaien?

15. Peaky Blinders (Netflix – seizoen 4 – 21/12)

Een maand na de start op de BBC neemt Netflix het vierde seizoen van Peaky Blinders over. De zeer geliefde serie gaat over een gevaarlijke bende in het Birmingham van de jaren 20.

Topcast

We hebben er lang op moeten wachten, want de laatste aflevering van het vorige seizoen was in juni vorig jaar op televisie te zien. Voor wie de serie nog niet kent: Peaky Blinders speelt zich af in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Een criminele bende breidt zich uit in Birmingham. Maar naarmate hun leider steeds belangrijker wordt, krijgen ze ook meer vijanden.

Veel mooie namen ook in de cast. Wat dacht je van Cillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson, Joe Cole, Tom Hardy en Charlotte Riley? En in het nieuwe seizoen ook Adrien Brody uit The Pianist en Aidan Gillen uit Game Of Thrones.

16. Fuller House (Netflix – seizoen 3B – 24/12)

Het derde seizoen van Fuller House werd in twee delen geknipt door Netflix. Zo kregen we al een aantal afleveringen op het einde van de zomer, en de rest volgt op de dag van kerstavond. Meteen weet je wat doen als je denkt dat de zevenhonderdste uitzending van Home Alone je wat zwaar op de maag gaat liggen.

Love hurts

Intussen is Fuller House al lang niet meer de comeback van Full House. Danny, Joey, Jesse en Rebecca keren sporadisch nog wel eens terug, maar de kinderen van toen hebben het heft in handen genomen. En de nieuwe jonge acteurs hebben hun plek eveneens verdiend. Fuller House heeft zelfs meer inhoud dan de serie uit de jaren 80 en 90. Zo eindigde de eerste helft van het derde seizoen zelfs met een heuse cliffhanger.

DJ heeft immers liefdesproblemen. Ze leek te hebben gekozen voor Matt, maar kan niet helpen dat ze nog steeds gevoelens heeft voor haar jeugdliefde Steve. In de nieuwe afleveringen gaan we antwoorden krijgen, en natuurlijk ook veel lachen.

17. Cable Girls (Netflix – seizoen 2 – 25/12)

We hoorden onlangs dat Netflix bezig is aan de eerste Nederlandstalige serie, al zal die wel eerst nog gewoon op televisie te zien zijn. Al enkele jaren krijgen andere talen dan Engels een kans op Netflix. Deze maand is het dus aan de Duitsers met Dark, en ook een beetje aan de Spanjaarden. Cable Girls is zelfs al aan het tweede seizoen toe.

Derde seizoen al besteld

In het Spaans heet de serie Las Chicas del Cable – geef toe dat het eigenlijk mooier klinkt dan in het Engels. Het verhaal speelt zich af in 1928 en volgt vier vrouwelijke werknemers van een telefooncentrale. Je weet wel, in die tijd dat ze nog kabeltjes moesten inpluggen om je letterlijk aan de lijn te krijgen met iemand anders.

Het tweede seizoen begint zes maanden na het moment waarop het eerste geëindigd is. Er is een nieuw management in het bedrijf. De serie krijgt overigens ook al zeker een derde seizoen op Netflix.

18. Travelers (Netflix – seizoen 2 – 26/12)

Nog een serie die terugkeert voor een tweede seizoen is Travelers. Zoals de naam doet vermoeden gaat het over reizen, maar niet over simpelweg het vliegtuig nemen naar een verre bestemming. Deze reizigers komen uit de toekomst en zijn door de tijd gereisd om in het verleden in te grijpen.

Will McCormack

Ze deden dat niet met een tijdmachine, maar wel door zich met hun bewustzijn te verplaatsen. Ze worden als het ware opgeladen in het lichaam van iemand uit onze tijd. Het gaat dan om mensen van wie ze de informatie hebben dat ze op een exact moment zullen sterven. Hun tijd was dus sowieso gekomen. Soms liep de research wel eens fout, en zo komt één van de agenten uit de toekomst in het lichaam van een drugsverslaafde terecht. Hij krijgt er de afkickverschijnselen dus gratis bij.

Pittig detail: de familie van de overledenen weet niet dat de persoon in kwestie dood is. Ze moeten zich dus helemaal inpassen in hun nieuwe leven. De hoofdrol in de serie is voor Will McCormack. Die heeft een druk jaar achter de rug, want ook z’n andere serie Will & Grace keerde terug. Het tweede seizoen van Travelers, dat uit tien afleveringen bestaat, was al te zien op de Canadese televisie. En in de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar dus op Netflix.

19. Jane The Virgin (Netflix – seizoen 3 – 31/12)

De eer om het jaar 2017 op Netflix af te sluiten is voor Jane The Virgin. Daarvan komt op de laatste dag van het jaar het derde seizoen op de zender uit. De serie zelf zit al aan vier seizoenen, dus we moeten wel wat geduld hebben om alles te zien.

Zwanger

Kort nog even schetsen waarover het gaat. Jane is een jonge vrouw die als serveerster werkt in een hotel in Miami. Haar leven neemt een onverwachte wending wanneer ze tijdens een doktersbezoek per ongeluk kunstmatig zwanger wordt gemaakt. Hoewel haar moeder, die zelf op jonge leeftijd beviel, haar waarschuwt, besluit Jane het kind toch op de wereld te zetten.

De biologische vader blijkt een getrouwde man te zijn die het hotel bezit waar Jane werkt. Hij was ook ooit haar grote crush. Wie nog wat afleveringen moet inhalen, kan dat dus nu via Netflix doen. Wanneer we het vierde seizoen krijgen, valt nog af te wachten. En zo valt het doek over een sterk jaar voor tv-series. Op naar 2018, dat zonder enige twijfel nog beter wordt.

Gesponsorde artikelen