Hoe bespaar je nog effectiever op stroom dit jaar?

Geschreven met branded content van Ledwereld

Heb je een flexibel contract of loopt je energiecontract binnenkort af? Dan maak je je misschien zorgen over de enorme tarieven die momenteel voor gas en elektriciteit worden gevraagd. Je bent niet alleen. Veel mensen maken zich zorgen. Ondanks de extra hulp die is aangeboden door de overheid. Dit maakt dat de meeste mensen naar oplossingen zoeken. Manieren om op het gas- en stroomverbruik te besparen.

De overheid zal vooral werk maken van het verlagen van de gaskosten. Deze zijn ook verreweg het snelst gestegen. Echter, ook het tarief voor stroom is in vergelijking met enkele jaren geleden erg hoog. Hier valt dus zeker veel te behalen voor de meeste huishoudens. Maar hoe bespaar je nog effectiever op stroom dit jaar? Waar moet je precies aan denken? We hebben enkele handige tips op een rijtje gezet.

Maak gebruik van ledlampen

Het verlichten van de woning is verreweg de grootste kostenpost als het gaat om het verbruik van stroom. Zeker gedurende de herfst- en wintermaanden. Het wordt dan snel donker. Ook overdag is het vaak donker door guur weer. Hierdoor wordt de verlichting sneller en ook langer aangezet. Helemaal uitlaten is natuurlijk geen optie. Maar je kunt wel tientallen euro’s per jaar besparen door een ander lichtsoort te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor led in plaats van traditionele halogeen- of gloeilampen. led spotjes, ledstrips of de traditionele armaturen, keus genoeg om jouw woning te verrijken met deze handige lampen!

Extra tip: kies je voor led spotjes? Kies dan voor een dimbare variant. Wanneer je het licht nooit helemaal voluit laat branden, gaat de lamp veel langer mee en verbruikt hij ook nog eens veel minder stroom.

Vervang oude grote huishoudelijke apparaten

Oude huishoudelijke apparaten verbruiken na verlichting verreweg de meeste stroom. Met name de koelkast en de vriezer zijn enorme stroomvreters. Helemaal wanneer deze al wat ouder zijn. De techniek staat namelijk niet stil. Door de jaren heen worden huishoudelijke apparaten steeds verder verduurzaamd. Hierdoor verbruiken ze veel minder energie. De apparaten van vroeger verbruiken in verhouding veel meer stroom. Zeker wanneer ze ouder zijn en mankementen beginnen te vertonen. Daardoor kan je enorm veel stroom besparen door oude huishoudelijke apparaten te vervangen. Zo bespaar je niet alleen stroom, maar ben je ook nog eens veel klimaatvriendelijker bezig. 

Op lagere temperatuur wassen

Het is een stuk goedkoper om op lagere temperaturen te wassen. Was je op 30 graden in plaats van 60? Dan bespaar je meer dan de helft aan stroom! Dit omdat de wasmachine veel energie verbruikt bij het verwarmen. Dat scheelt dus heel veel geld. Veel nieuwere wasmachines hebben tegenwoordig ook een eco-stand. 

Meer
Lees meer...