Hoe gezond is ons favoriete broodbeleg ‘préparé’ eigenlijk echt?

Dat wij graag préparé eten, is geen geheim. In een broodjeszaak bestellen we graag een broodje martino en op restaurant kan Filet Americain zeker geen kwaad. Maar hoe gezond is préparé nu eigenlijk? En wat zit er nog allemaal tussen ons broodje? 

We lusten allemaal wel eens een broodje préparé, maar weten we wel wat er allemaal in zit? Filet Americain zou rauw gemalen rundvlees moeten zijn met een kenmerkende saus. Als je het nog niet wist, dan weet je het nu: er zit eigenlijk ook varkensvlees in préparé.

Geen rundvlees

Veel mensen denken dat Filet Americain vetarm is, omdat het zogezegd wordt gemaakt van mager rundvlees. Enkele jaren geleden heeft Test-Aankoop een onderzoek gedaan naar préparé en vergeleken ze producten die werden verkocht als 100 procent rundvlees. Uit het onderzoek bleek dat 42 procent van het rundvlees eigenlijk varkensvlees is.

Op zich klinkt varkensvlees niet slecht, maar rauw vormt het een groter risico voor mensen. Niet alleen omdat varkensvlees vetter is, maar ook omdat het rauw meer schadelijke bacteriën bevat. Volgens het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen mag Filet Americain geen varkensvlees bevatten: “Vanuit bacteriologisch oogpunt kunnen deze bereidingen ziekteverwekkende organismen bevatten zoals Salmonella of Campylobacter. We hebben niet de gewoonte varkensvlees ‘saignant’ te eten, en nog minder rauw.”

Rauw vlees

In vlees zitten heel wat schadelijke bacteriën die niet goed zijn voor ons. Als je vleesproducten niet verhit, krijgen schadelijke bacteriën vrij spel en kunnen ze zich verder ontwikkelen. Een tijdje geleden waarschuwde de European Food Safety Authority voor rauw of onvolledig doorbakken varkensvlees en lever. Dit zou in Europa de hoofdoorzaak zijn voor hepatitis E infecties.

Het vlees in préparé wordt ook nog eens vermengd met vette saus. Als dat niet genoeg is, worden er chemische producten en e-nummers toegevoegd om préparé een kleurtje te geven.

Test-Aankoop heeft ook nog eens sulfiet gevonden in enkele broodjes. Het is normaal dat het vlees verkleurt als het in contact komt met zuurstof. Maar volgens het FAVV bestaat er een toevoegingsmiddel dat deze reactie tegenhoudt zodat het vlees haar mooie rode kleur behoudt: sulfiet.” Het jammere is wel dat het gebruik van sulfiet in gehakt vlees verboden is. Het FAVV zegt dat toevoegen van sulfiet, bedrog is tegenover de klant die denkt gehakt vers vlees op zijn bord te krijgen.

Gevoelig aan bacteriën

De Nederlandse Keuringsdienst van Waarde heeft ook een onderzoek gedaan naar préparé. Uit het onderzoek bleek dat de geteste producten 30 procent teveel bacteriën bevatten. Daarnaast bleek dat drie op vier Filet Americain-producten die varkensvlees bevatten, ook meer bacteriën bevatten dan rundvlees.

Filet Americain is een rauw vleesproduct dat heel gevoelig is aan bacteriën. Als je jouw potje préparé een hele dag op tafel hebt laten staan, gooi je het beter weg. Vooral bij warme temperaturen moet je zeker opletten. Als je het toch erop waagt, kan je diarree of zelfs voedselvergiftiging krijgen.

iStock
Meer
door Redactie
Lees meer...