Hoe krijg je die sneeuw-, regen- en zoutvlekken uit je schoenen?

Hoe krijg je die sneeuw-, regen- en zoutvlekken uit je schoenen?

Het ergste lijkt voorbij, maar toch ligt er op vele plaatsen nog een hoop sneeuw. In steden en gemeenten die meer geluk hebben, werd er vanmorgen duchtig gestrooid. Dat maakt het er een pak veiliger op, maar dat zout zorgt wel voor enorm lelijke vlekken op je schoenen. Hoe krijg je die er ook weer uit?

Zout kan z’n sporen nalaten op je schoenen, maar dat kan heel makkelijk weer verholpen worden. De kans dat je het ‘wondermiddeltje’ zelfs gewoon al in je keuken hebt staan, is heel groot. Want met een simpele bus azijn zijn die zoutvlekken verleden tijd.

Meng gelijke delen water en witte azijn, en dep met een doekje je mengsel op de vlekken. Blijven de vlekken toch nog zichtbaar, kan je het nog een keer herhalen. Al zou je ook na de eerste keer al een groot verschil moeten zien. Bij ‘verse’ vlekken zou zelfs een derde azijn in plaats van de helft volstaan om je schoenen er weer als splinternieuw te laten uitzien.

Natte schoenen

Door de grote sneeuwval van de afgelopen dagen, kan je wel al eens met drijfnatte schoenen binnenkomen. Dan mag je die ook absoluut niet op of onder de verwarming zetten. Zeker bij leren exemplaren zou dat je schoenen echt volledig om zeep kunnen helpen. Beter is om ze gewoon op kamertemperatuur te laten drogen. Als je ze toch wat sneller droog wil hebben, kan je er ook krantenpapier in steken. Dat zal het vocht absorberen.

Schoensmeer

Liever voorkomen dan genezen uiteraard. Dus smeer je best je schoenen voor je buiten gaat in dit winterweer eens goed in met schoensmeer. Ook waterafstotende spray is enorm handig. En denk maar niet dat dat slechts één keer moet gebeuren. Je mag dat zelfs wekelijks herhalen.

iStock

Gesponsorde artikelen