Hoe scholen veel geld cashen … met de klasfoto’s

De herfstvakantie staat voor de deur en dat betekent dat er in het hele land klasfoto’s genomen zijn in de lagere en middelbare scholen. Enkele tientallen bedrijfjes zijn met die zware opdracht belast en dat heeft al miljoenen euro’s opgebracht. En de scholen krijgen tot vijftig procent van de opbrengst.

“Alle scholen huren elk jaar dezelfde fotografen in en dat verloopt altijd goed”, laat Dominique Perez, directeur van een gemeenteschool in de Luikse gemeente Saint-Nicolas, weten aan de Franstalige krant La Dernière Heure. “Niemand is verplicht om de foto’s te kopen, maar toch doet 95 procent van de leerlingen dat. Een pakketje kost 10 euro. Dat is niet erg duur en er is geen enkele verplichting.”

Toch nodigen sommige scholen, zoals de Maris Stella-school in het Brusselse Laken, geen fotografen meer uit. “Er is niet genoeg interesse meer bij de leerlingen om er voordeel uit te halen”, zegt directrice Nicole Lewahert. “Vooral het massale gebruik van smartphones heeft daar mee te maken.”

Minstens zes miljoen euro winst

Ouders van kinderen in de lagere school zouden meer geneigd zijn om de foto’s aan te kopen (60 tot 95 procent) dan ouders van kinderen in de middelbare school.

Twee ervaren bedrijfsleiders van studio Vander Eycken in Brussel en studio Backès in Wallonië laten weten dat vele jonge fotografen zich tegenwoordig storten op de schoolfoto-business. Daardoor zijn de prijzen erg competitief geworden.

La Dernière Heure bericht nog dat de prijzen van kleine foto’s variëren tussen 10 en 17 euro. Als zelf maar 65 procent van de 890.000 Franstalige leerlingen zo’n foto’s koopt, levert dat voor de bedrijven minstens zes miljoen euro op.