Left Right
scrollTop top

Hoera! Mensen met een hond leven langer


Hoera! Mensen met een hond leven langer

Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat het hebben van een hond mogelijk leidt tot een langer leven. Het onderzoek richtte zich op de hartgezondheid van de mens.

De wetenschappers bestudeerden of mensen die een hond hebben meer of net minder risico lopen op hart- en vaatziekten dan mensen die geen hond in huis hebben. Ze bestudeerden daarvoor gegevens tussen 2001 en 2012 van bijna 3,5 miljoen mensen die allemaal tussen de 40 en 80 jaar oud zijn en geen verleden van hart- en vaatziekten hadden.

Die gegevens werden daarna gekoppeld aan andere databanken, waaronder die van hondeigenaren. In Zweden is het namelijk verplicht om je te registreren als eigenaar van een hond.

Uit de studie blijkt nu dat mensen met een hond minder risico hebben op hart- en vaatziekten.

Singles

Het lijkt er zelfs op dat vooral voor alleenstaanden een hond een beschermende factor speelt. Uit het onderzoek bleek namelijk dat alleenstaanden met een hond maar liefst 33 procent minder kans hebben om te overlijden en 11 procent minder kans hebben op hart- en vaatziekten dan singles zonder hond.

Onderzoeker Mwenya Mubanga van de universiteit van Uppsala zegt dat een hond wellicht gezien wordt als een belangrijk familielid, iets wat belangrijk kan zijn voor alleenstaanden.

Ook zijn mensen die een hond hebben vaak fitter door het maken van wandelingen én is een hond vaak ook makkelijk een gespreksonderwerp waardoor mensen dus vaak socialer gaan zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443