Meer en meer mensen maken zich zorgen over hun pensioen. Velen proberen dan ook op eigen houtje te sparen of te beleggen voor later. Maar hoeveel moet je maandelijks opzijzetten om tegen je 67ste verjaardag 1 miljoen euro te hebben?
Uit de recente beleggersbarometer van de grootbank ING blijkt dat 56 procent van de Belgen vreest dat het wettelijk pensioen ontoereikend zal zijn om de levensstandaard te behouden. Bij de respondenten jonger dan 55 jaar loopt dat cijfer zelfs op tot 70 procent. In ons land word je door onder meer het fiscaal voordelige pensioensparen aangemoedigd om te sparen voor je oude dag. Maar je kan natuurlijk ook zelf een aantal zaken doen om je spaarpotje aan te dikken. Denk bijvoorbeeld aan beleggen.
1 miljoen euro
Vraag blijft natuurlijk hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om te genieten van je oude dag. Je kan dat gelukkig zelf berekenen op basis van enkele richtlijnen. Ongetwijfeld dromen veel mensen ervan om volop te reizen wanneer ze hun pensioenleeftijd bereiken. Natuurlijk moet je dan voldoende kapitaal voorhanden hebben. De financiële vergelijkingssite Nerdwallet berekende hoeveel je maandelijks moet sparen of beleggen om tegen 67 jaar, vanaf 2030 de pensioenleeftijd in België, 1 miljoen euro te hebben.
De vergelijkingssite maakte een berekening op basis van verschillende leeftijdsgroepen. Voor deze oefening ging de site ervan uit dat de persoon in kwestie nog niets gespaard heeft. Dus ieder profiel begint vanaf 0. Nerdwallet ging voor de berekening uit van een jaarlijks rendement van 6 procent. Vanzelfsprekend kan je dat niet halen door al je geld op een spaarboekje te laten staan. Bij het merendeel van de banken in ons land moet je immers tevreden zijn met een rente van 0,11 procent. Ter vergelijking: de Bel20-index staat sinds het ontstaan in 1991 garant voor een geannualiseerd rendement van 7,64 procent.
Vanaf 440 euro per maand
Uit de oefening van Nerdwallet blijkt dat wanneer iemand op zijn 25ste verjaardag start met beleggen of sparen voor zijn oude dag maandelijks 440 euro opzij moet zetten om na 42 jaar 1 miljoen euro te hebben. Dat is een rendement van 778.000 euro. Stel dat je iedere maand 440 euro parkeert op een spaarboekje waarop je een rente van 0,11 procent krijgt, heb je na 42 jaar sparen 227.000 euro op die spaarrekening staan. Dat is een rendement van 5.240 euro.
Wie pas op zijn 30ste verjaardag aan zijn oude dag begint te denken, moet maandelijks al 613 euro opzijzetten om tot hetzelfde resultaat te komen als iemand die vanaf zijn 25ste verjaardag maandelijks 440 euro spaart. Die inspanning loopt op tot 1.240 euro per maand wanneer je pas op je 40ste verjaardag geld opzijzet voor later. Dat is een aanzienlijk bedrag om maandelijks te sparen of te beleggen.
Het achtste wereldwonder
Het mag dan om een theoristische oefening gaan, maar de bovenstaande berekeningen tonen aan dat het veel gemakkelijk is om te sparen voor later als je op tijd begint met geld opzij te zetten. Dat komt door de samengestelde interest. De opbrengsten van jouw beleggingen of spaarinspanningen genereren op hun beurt ook rendementen. Hoe langer je dus spaart of belegt, hoe langer je dus kunt genieten van dat effect. Albert Einstein noemde de samengestelde interest zelfs het achtste wereldwonder. (mah)