Hollandse café’s gaan in de aanval tegen het voordrinken. Goed plan?

Het tijdstip waarop jongeren uitgaan, verschuift steeds meer naar achter en omdat er veelal thuis wordt “voorgedronken” zien de café’s hun omzet dalen. In Nederland gaan café-uitbaters in de tegenaanval. Ze hebben een plan om jongeren vroeger op de avond in de kroeg te krijgen. Maar niet iedereen is er mee opgezet.

Wat is het plan? Het Utrechtse bedrijf van Johanan Fraanje gaat via gangmakerssociety in zo’n 20 plaatsen 200 zogeheten gangmakers “aanwerven”. Die jongeren tussen de 18 en 30 jaar krijgen in een aantal cafés met hun vriendengroep het eerste rondje gratis, ten minste, als ze voor een bepaald uur opdagen.

Het initiatief heeft vooral als doel om jongeren vroeger op de avond in de kroeg te krijgen. “We zien een dikke verschuiving in het tijdstip waarop onze kroeg tijdens een uitgaansavond volstroomt. Vroeger zaten we om 23 uur vol, nu duurt dat soms tot na 1 uur. Dat scheelt twee uur omzet”, luidt het.

“We zien dat mensen sneller geneigd zijn een volle kroeg in te lopen. In een lege kroeg gaat niemand zitten. Zo willen we cafés helpen met de eerste aanwas”, redeneert Fraanje.

“Lege kroeg roept vragen op”

Zijn theorie wordt onderstreept door Joris Middelbeek, student Commerciële Economie. Hij onderzoek naar de vraag hoe het toch komt dat jongeren steeds later uitgaan. “Als jongeren uit willen gaan willen ze zich vooral geen zorgen maken. Dat is het laatste waar ze aan willen denken. Een lege kroeg roept vragen op. Is het er wel leuk? Draaien ze er goede muziek? Dus lopen ze door”, zegt hij.

Volgens STAP, Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, is het lokken met alcohol tegen het zelfreguleringsbeleid van Koninklijke Horeca Nederland. Directeur Wim van Dalen is bang dat het gangmaken ertoe leidt tot dat jongeren meer alcohol gaan drinken.

Veiligheid

Fraanje is overtuigd van het tegendeel: “Nu komen jongeren vroeg op de avond bij elkaar om thuis te drinken. Die drank is veel goedkoper en daardoor drinken ze meer. Ik durf te beweren dat er door ons initiatief minder gedronken gaat worden.”

Cafébazen zien nog een voordeel: nu stellen ze vast dat mensen die steeds later komen aanzetten in hun kroeg al een flink stuk in hun kraag hebben. Met alle gevolgen vandien. En dat zorgt voor kosten voor de veiligheid zoals portiers, camera’s, etcetera. En het doet volgens hen ook andere klanten weglopen, die niet geconfronteerd willen worden met dronken jongeren.

Meer
Lees meer...