‘Homo Universalis’ vanaf eind deze maand opnieuw te zien op VRT 1

Vanaf eind deze maand kan je opnieuw kijken naar Homo Universalis. Net zoals in het vorige seizoen gaat het om een apart en wekelijks programma, waarin gezocht wordt naar de Homo Universalis, iemand die in alles een beetje goed is. Het concept is heel simpel, elke dag krijgen de deelnemers een opdracht, waarbij de slechtste, traagste, laatste … naar huis moet. Wie op het einde overblijft, is de Homo Universalis.

Homo Universalis begon in 2018 als een rubriek in het VRT-programma Iedereen Beroemd, maar sinds 2022 gaat het om een eigen programma. Het concept is daarbij wel hetzelfde gebleven. 100 deelnemers moeten verschillende opdrachten tot een goed einde brengen, met eigenlijk maar één doel: niet de laatste zijn. Want wie de laatste is, moet – met een bord met zijn/haar/hun positie en een applaus – naar huis. Op het einde blijft er maar eentje over en die wordt de winnaar van Homo Universalis.

Homo Universalis

Het nieuwe seizoen van Homo Universalis blijft in grote lijnen hetzelfde. Zo staan er opnieuw 100 kandidaten aan de startlijn en speelt het programma zich nog steeds af in dezelfde iconische locatie. Daarnaast weerklinkt de stem van Walter Grootaers nog steeds door de boxen en krijgen de deelnemers hun volgnummer mee naar huis.

Maar er zijn ook enkele nieuwtjes. Zo zal Linde Merckpoel deze keer mee op het speelveld te vinden zijn, waar ze de kandidaten een hart onder de riem steekt of soms ook een schop onder hun kont geeft. Daarnaast komt er ook een doorlopende proef, bovenop de andere proeven. Aan het begin van elke aflevering krijgen de kandidaten een opdracht waaraan ze de hele uitzending kunnen werken, tussen de andere opdrachten door. De verliezer van deze opdracht zal ook het spel moeten verlaten.

In de eerste aflevering bestaat die opdracht eruit om origamivogels te vouwen. Wie op het einde van de aflevering het minst aantal origamivogels heeft gevouwen, moet het spel verlaten.

Opvallende deelnemers

VRT laat ons ook alvast kennismaken met enkele opvallende deelnemers van het nieuwe seizoen. Zo is er Diana, die met haar 92 lentes de oudste deelnemer ooit is. Maar zal ze meekunnen met haar veel jongere tegenstanders? Een andere opvallende kandidaat is Joeri. Hij is de tweelingbroer van Jordi, de winnaar van het vorige seizoen. Zal hij in de voetsporen van zijn broer kunnen treden?

Maar Joeri is niet de enige deelnemer met een familieband. Zo zullen we ook kennismaken met de familie Ranson. Moeder, zoon en dochter nemen samen deel aan Homo Universalis en hopen dat een van hen de overwinning mee naar huis kan nemen. Een andere opvallende deelnemer is priester Matthias. Daarnaast doet ook de zwangere Amber mee, waardoor er dus eigenlijk 101 kandidaten zijn.

Er zijn kandidaten van alle Vlaamse provincies, waarbij de meeste deelnemers afkomstig zijn uit de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Maar er is ook een kandidaat uit Namen én zelfs iemand die in het verre Barcelona woont. Maar er kan er natuurlijk maar eentje de winnaar zijn. Wie dat is zullen we vanaf 30 maart elke zaterdag om 20.50 uur kunnen volgen op VRT 1 en online via VRT MAX.

Homo universalis is vanaf 30 maart elke zaterdag om 20.50 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Meer
Lees meer...