De politie in Hongkong heeft haar eerste arrestatie onder de nieuwe veiligheidswet gemaakt. Een betoger met een onafhankelijkheidsvlag werd opgepakt, meteen na de afkondiging van de nieuwe wet. Ondertussen pareert China de internationale kritiek: “Het zijn jullie zaken niet.“
De politie in Hong Kong maakte de arrestatie zelf bekend op Twitter. Het zou gaan om een man die een T-shirt droeg met de tekst “Free Hong Kong” en een vlag had met de tekst “Hong Kong Independence”. Volgens de nieuwe nationale veiligheidswet begaat hij daardoor een overtreding.
Nieuwe wet
Woensdagavond ging de nieuwe veiligheidswet van kracht. Ze staat toe dat anti-Chinese activiteiten zwaar bestraft worden. China maakte gisteren zelf bekend dat een overtreding berecht kan worden met een levenslange celstraf. In totaal werden een dertigtal demonstranten opgepakt, volgens de politie onder meer voor wapenbezit en weerspannigheid.
Maandenlang waarschuwden pro-democratische activisten dat de nieuwe veiligheidswet een gevaar vormt voor de vrijheid van meningsuiting en dat het iedere vorm van politiek verzet zal bemoeilijken.
50 jaar zelfbestuur
De nieuwe wet komt op een gevoelig moment. Op 1 juli is het 23 jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk Hongkong aan China overdroeg. China beloofde toen 50 jaar lang een vorm van politiek en economisch zelfbestuur aan Hongkong. Met de invoering van de nationale veiligheidswet blijkt nog maar eens dat er van die belofte weinig sprake is.
Jaarlijks komen mensen op straat om de overdracht te herdenken. Hoewel protesten onder de nieuwe wet verboden zijn, kwamen ook gisteren mensen op straat om de overdracht te herdenken en te protesteren tegen de nieuwe wet.
Internationale kritiek
De internationale gemeenschap reageerde kritisch en bezorgd op de invoering van de nationale veiligsheidswet. Onder andere de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Japan betreuren de beslissing van Peking. Ook de Verenigde Staten lieten weten maatregelen te zullen ondernemen tegen de beslissing. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat “Hongkong 50 jaar vrijheid was beloofd, maar dat het er maar 23 zijn geworden.”
De beslissing lijkt het ondernemersvertrouwen van China en de reputatie van het land een flinke deuk op te leveren. Volgens voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen mag China “zeer negatieve” gevolgen verwachten. De Verenigde Staten anticipeerden door een einde te maken aan hun speciale status van Hongkong. Die status zorgde er voor dat Hongkong een voorkeursbehandeling kreeg over het vasteland van China. Die beslissing kan nefaste gevolgen hebben voor de economie in Hongkong.
China reageert verbolgen
China zelf reageert verbolgen op de internationale kritiek. “Wat is er met jullie aan de hand? Het is jullie zaak niet”, reageerde Zhang Xiaoming van het Hongkong- en Macao-bureau van de Chinese Staatsraad. “De landen die nu zeggen dat ze strenge sancties willen opleggen aan Chinese regeringsfunctionarissen: dat is de logica van bandieten.”
Volgens Zhang komt de beslissing na uitgebreid overleg met de mensen in Hongkong. Hij sloeg de kritiek af en beweerde dat de wet de autonomie van Hongkong niet ondergraaft. “Als we dat zouden willen, zijn we in staat om het strafrecht- en procedures en de nationale veiligheidswetten in Hongkong in te voeren. Waarom zouden we dan zo veel moeite doen voor een speciaal op maat gemaakte wet voor Hongkong?”