De leiders van de EU-landen komen in Brussel bijeen om nieuwe financiële ondersteuning aan Oekraïne te bespreken. Hongarije ligt daarbij dwars, en verbindt nu nieuwe steun aan Oekraïne aan de eigen financiële situatie. De EU moet bevroren geld voor het land uitkeren om de blokkade op te heffen, klinkt het.
In het nieuws: Hongarije wil zijn veto tegen steunmaatregelen opheffen als Europa het bevroren geld voor dat land opheft.
- De EU houdt al een tijdje geld voor Hongarije bevroren. Door zorgen over de rechtstaat krijgt het land een bedrag van 30 miljard euro voorlopig niet uitgekeerd.
- Terzelfdertijd is Hongarije gekant tegen nieuwe steunmaatregelen voor Oekraïne. De Europese leiders vergaderen deze week over een nieuw pakket van 50 miljard euro gespreid over vier jaar.
- De Hongaarse premier Viktor Orbán kantte zich eerder tegen langdurige steun voor Oekraïne en een snelle toetreding van het land tot de Europese Unie, wat ook op tafel ligt.
- Hongarije linkt nu de twee aan elkaar. “EU-steun voor Hongarije en financiering voor Oekraïne zijn twee verschillende problemen. Maar als de EU erop staat dat financiering voor Oekraïne moet komen van een gewijzigd EU-budget, dan raken de twee kwesties met elkaar verbonden”, legde Balazs Orbán, politiek directeur van de premier, uit aan Bloomberg.
- De EU zou al 10 miljard euro van het bevroren geld aan Hongarije willen geven, omdat er onlangs wetten gestemd werden die de rechtbanken in het land meer onafhankelijkheid geven.
- Maar Hongarije verhoogt de druk: het wil het volledige bedrag ontvangen. Volgens Europa zou dat pas mogelijk zijn als het land meer bescherming biedt aan onder andere de LGBTQ-gemeenschap en asielzoekers.
Komt er een ‘dubbele blokkade’?
Uitgezoomd: het geld voor Oekraïne is hard nodig
- De Oekraïense president Volodymyr Zelensky komt uit de Verenigde Staten van een kale reis terug. Hoewel president Biden had gehoopt om Oekraïne een nieuw steunpakket te kunnen geven, was het Congres niet eensgezind. De Republikeinen weigeren extra geld te geven.
- Het pijnpunt voor hen is vooral de verdeling van de grenzen. Het idee dat Oekraïne zijn oorspronkelijke grenzen moet verleggen en dus vrijwillig ingenomen land aan de Russen afstaat, moet deel uitmaken van de vredesonderhandelingen, vinden de Republikeinen.
- Zelensky, strijdvaardig als altijd, hield een pleidooi voor samenwerking en riep de Amerikanen op om samen Poetin te verslaan. Het mocht niet baten.
- Volgens Politico zou Rusland al 87 procent van zijn oorspronkelijk leger (voor het begin van de oorlog) kwijt zijn.
- Niettegenstaande vreest Oekraïne dat Rusland gerichtere aanvallen zou kunnen uitvoeren op Oekraïense steden, waardoor voorraden op zouden raken. Daardoor is de hulp dringend.
- Het is iets waar ook de Nederlandse premier Mark Rutte voor waarschuwde. Hij wil een ‘dubbele blokkade‘ tegen gaan, en hoopt dus op goedkeuring van het Europees pakket, aangezien het Amerikaanse uitblijft.
En verder: Hongarije blijft zich wel verzetten tegen toetreding van Oekraïne tot de EU.
- Een ander punt op de Europese agenda, de versnelde toetreding van Oekraïne tot de EU, ligt nog gevoeliger bij Hongarije.
- Balazs Orbán spreekt daarbij van een “rode lijn”. Oekraïne voldoet niet aan de voorwaarden voor toetreding, vindt de Hongaarse regering. Het opstarten van toetredingsgesprekken moet zonder meer van de agenda geveegd worden, klinkt het.
- Het argument daarbij is dat Oekraïne geen ‘negatief signaal’ gezonden mag worden.