Honger in de wereld oplossen tegen 2030 zou 280 miljard euro kosten

Om de honger in de wereld tegen 2030 op te lossen zouden schenkers meer dan het dubbel moeten uitgeven dan ze nu doen. Ook landen zelf zouden heel wat meer moeten uitgeven. In totaal is dat goed voor maar liefst 330 miljard dollar (een dikke 280 miljard euro). Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse overheid in samenwerking met de Bill & Melinda Gates Foundation.

De cijfers zijn terug te vinden in het Ceres2030-rapport, dat gegevens van 23 landen heeft geanalyseerd. De Duitse overheid en de Bill & Melinda Gates Foundation lieten het op de wereld los op ongeveer hetzelfde moment als de Global Hunger Index verscheen.

In die Global Hunger Index staat te lezen dat we een “gigantische berg” te beklimmen hebben als we de honger in de wereld willen beëindigen. Maar liefst elf landen hebben “alarmerende” aantallen mensen die honger lijden. In veertig andere landen is sprake van “serieuze” problemen.

Huidig model analyseren

Die “gigantische berg” heeft een kostenplaatje van zo’n 330 miljard dollar (oftewel een dikke 280 miljard euro). Dat is het bedrag dat volgens het rapport nodig is om het probleem tegen 2030 op te lossen. Voor het Ceres2030-rapport is een economisch model gebruikt om de huidige inkomsten en uitgaven te analyseren.

Op basis van die analyse zijn verbeteringen op 14 gebieden terug te vinden. Het gaat onder andere om sociale bescherming en het verzekeren van inkomsten. Daarnaast moet ook meer geïnvesteerd worden in research en opleidingen. Zo kunnen de 700 miljoen mensen die met honger gaan slapen, geholpen worden.

Landbouwers helpen

De technologie gaat er serieus op vooruit. Maar het is belangrijk dat alle landbouwers daar toegang tot hebben, en da’s nu niet het geval. Er zijn namelijk heel wat landbouwers (voornamelijk vrouwen) die niet kunnen investeren in nieuwe technieken of gewassen.

Da’s niet het enige landbouwgerelateerde probleem in het huidige model, volgens het Ceres2030-rapport. Het extra geld zou ook moeten gebruikt worden om ervoor te zorgen dat oogsten minder vaak mislukken. Daarnaast zou ook moeten geïnvesteerd worden in meer voedzame gewassen.

Meer
Lees meer...