Left Right
scrollTop top

Bill Gates stelt 40 miljard beschikbaar in strijd tegen Covid-19


Bill Gates
© Shutterstock

Microsoft-oprichter Bill Gates zet al het geld van zijn stichting, de Bill & Melinda Gates Foundation, in voor de strijd tegen het coronavirus. Het zou gaan om een bedrag van 40 miljard dollar (37 miljard euro). Normaal zou dat geld gebruikt worden voor de behandeling van andere ziektes, zoals HIV en malaria.

Dat Bill Gates en zijn vrouw Melinda gulle weldoeners zijn wisten we al. Eerder deze maand leverde het koppel een bijdrage van 100 miljoen euro om quarantainemaatregelen en wetenschappelijke onderzoek naar een coronavaccin te bekostigen. Die schenking vonden ze zelf klaarblijkelijk niet genoeg.

“Volledige aandacht”

“De coronacrisis heeft de volledige aandacht van onze stichting”, verklaart Gates in de Financial Times. Concreet wil dat zeggen dat al het geld van de Bill & Melinda Gates Foundation, zo’n 37 miljard euro gebruikt zal worden om de pandemie te bestrijden. Voorlopig werd er al 230 miljoen vrijgemaakt voor verschillende initiatieven zoals wetenschappelijk onderzoek en economische ondersteuning. Ook onderwijs, een ander belangrijk aandachtsgebied, wordt volledig afgestemd op de coronacrisis. Zo bekijkt de stichting verschillende opties om de online leeromgeving van kinderen te verbeteren.

Kritiek op Donald Trump

In zijn strijd tegen het coronavirus werkt Gates nauw samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Toch is niet iedereen het eens met de werking van de WHO. Zo dreigde de Amerikaanse president Donald Trump er twee weken geleden mee om de Amerikaanse financiering van de organisatie stop te zetten. In een tweet liet Gates weten dat hij het compleet oneens is met die beslissing. “Het stopzetten van de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie is net zo gevaarlijk als het klinkt”, zegt hij. “Geen enkele gezondheidsorganisatie kan haar werk vervangen. De wereld heeft de WHO meer dan ooit nodig.”

Begin dit jaar stapte Bill Gates op bij Microsoft, het technologiebedrijf dat hij in 1975 uit de grond stampte. Sindsdien legt Gates zich volledig toe op liefdadigheidsactiviteiten. Met de Bill & Melinda Gates foundation, de grootste particuliere stichting ter wereld, zetten hij en zijn vrouw zich al jaren in voor allerlei goede doelen in de Verenigde Staten


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618