Bill Gates stapt na 45 jaar op bij Microsoft: einde van een tijdperk

Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, stapt uit de raad van bestuur van het bedrijf. De 64-jarige informatica-legende wil zich naar eigen zeggen concentreren op zijn liefdadigheidsactiviteiten.

https://www.youtube.com/watch?v=RfGL82ByNjQ

Bill Gates richtte in 1975 Microsoft op met de inmiddels overleden Paul Allen. Hun bedrijf groeide uit tot de grootste softwareproducent ooit. Dankzij hun pc’s en besturingssystemen vond computergebruik een weg van het laboratorium naar de gewone huiskamer.

Symbolische daad

Gates leidde Microsoft tot 2000, daarna bleef hij aan als voorzitter in een eerder toezichthoudende functie. Sinds 2008 is Gates niet meer bij dagelijkse bestuurszaken van Microsoft betrokken. Toch stapte hij pas in 2014 definitief op als voorzitter. Nadien behield hij nog zijn zetel in het bestuur die hij nu dus ook opgeeft.

“Microsoft blijft altijd een belangrijk deel van mijn leven”, zegt Gates bij zijn aankondiging. Hij zegt dat hij huidig Microsoft-topman Satya Nadella wel nog met technologisch advies zal bijstaan. Toch beschouwen heel wat techexperts deze move van Gates als het symbolische einde van het tijdperk van het oude Microsoft.

Rolling Stones van de techindustrie  

Begin 2014 kreeg Microsoft het zwaar, doordat het bedrijf helemaal niet mee was op vlak van smartphones. Heel wat experts zijn het erover eens dat Microsoft die fout nooit echt heeft kunnen rechtzetten ondanks overnames en miljardeninvesteringen. Microsoft is anno 2020 nog steeds gigantisch en winstgevend, maar wordt niet langer beschouwd als de maatstaf op vlak van technologische innovatie. Microsoft is een beetje de Rolling Stones van de techindustrie geworden.

Nadat Nadella in 2014 CEO geworden was, richtte Microsoft zich minder op de traditionele pc-markt en meer op clouddiensten. In 2018 en 2019 wist Microsoft zelfs 14 procent te groeien. Ook ten tijde van de coronacrisis is Microsoft op de beurs meer dan 1.200 miljard dollar waard. 

Meer
Lees meer...