Microsoft-medeoprichter Paul Allen overleden: wie was hij?

Microsoft-medeoprichter Paul Allen overleden: wie was hij?

Microsoft-medeoprichter Paul Allen is gestorven in zijn woning in de Amerikaanse stad Seattle. Hij ontwikkelde in de jaren 70 samen met zijn jeugdvriend Bill Gates computers die de voorlopers zijn van de toestellen die we tegenwoordig nog gebruiken. Hij werd 65 jaar.

Begin oktober kreeg Paul Allen te horen dat een agressieve vorm van kanker, non-Hodgkin, bij hem was teruggekeerd. In 2009 was hij ook al voor die ziekte behandeld.

Allen schonk, net zoals Bill Gates, een groot deel van zijn vermogen aan goede doelen. Hij was ook sportliefhebber en eigenaar van basketbalclub Portland Trailblazers en American footballclub Seattle Seahawks.

(Volgens Bill Gates staat vast dat we naar nieuwe grote recessie gaan.)

In elk huis een computer

Allen en Gates leerden elkaar op de middelbare school in de Amerikaanse stad Seattle kennen in het computerlokaal. Beiden voorspelden al vroeg dat er ooit in elk huis een computer zou staan. Allen stopte met zijn studies om zich volledig te richten op hun start-up Micro-Soft, dat toen nog zo gespeld werd. Allen was altijd de stille kracht op de achtergrond, Gates had het commerciële instinct.

Het eerste product dat ze uitbrachten was de programmeertaal MS-Basic voor de Altair 8800. Dat was in feite de eerste pc met een frequentie van 2MHz en een geheugen van 256 byte.

Doorbraak

De grote doorbraak kwam er in 1980 toen computerfabrikant IBM besloot pc’s te gaan maken. Microsoft kreeg de opdracht om het besturingssysteem daarvoor te ontwikkelen. Dat werd bekend onder de naam DOS, Disk Operating System. Allen en Gates kochten voor 50.000 dollar het systeem QDOS van Seattle Computer Products. Dat werd ontwikkeld door Tim Paterson, maar het Microsoft-duo paste het systeem aan en verfijnde het. MS-DOS zou het hart worden van elke IBM-pc én de talrijke klonen daarvan en uitgroeien tot Windows. Dat is nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, al hebben ze redelijk wat concurrentie van Apple.

Word en Office

Ook het bekende tekstverwerkingsprogramma Word werd in 1983 door Gates en Allen op de markt gebracht. Word is nog steeds hét fundament van Office, het softwarepakket dat op vrijwel elke pc staat.

Kanker op 30ste

In 1983 al trok Allen zich terug als vicepresident van Microsoft. Er ontstond steeds meer afstand tussen hem en Gates.

Ook werd toen al een andere vorm van bloedkanker, Hodgkin, bij hem geconstateerd. “Als je op je 30ste zo’n schok te verwerken krijgt, geconfronteerd worden met je eigen sterfelijkheid, wil je een paar dingen doen die je nog niet hebt gedaan”, zei hij later.

Hij richtte een investeringsmaatschappij op die geld stak in onder meer wetenschap, ruimtevaart en kernenergie. Tot 2000 bleef hij nog lid van de raad van bestuur van Microsoft. In 2010 maakte hij bekend dat hij het grootste deel van zijn vermogen aan goede doelen zou doneren.

“Ik ben kapot van het overlijden van een van mijn oudste en dierbaarste vrienden”, laat Bill Gates weten.

Gesponsorde artikelen