WHO over coronavirus: “Het ergste moet nog komen”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft gewaarschuwd dat “het ergste nog moet komen” als de wereld zich niet verenigt in de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

“Geloof ons, het ergste ligt nog voor ons. Het is een virus dat velen nog altijd niet begrijpen”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus over het nieuwe coronavirus op een persconferentie maandag.

Wat de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie daar precies mee bedoelt, legde hij niet uit. In het verleden verwees Tedros wel al naar Afrika. Dat continent staat nog maar aan het begin van de epidemie. Het riskeert heel zwaar getroffen te worden door de gebrekkige hygiëne en slechte gezondheidszorg.

Lockdown opheffen

Daarnaast waarschuwde Tedros ook voor een mogelijke tweede golf van het coronavirus. Hij riep landen op om niet te overhaast de quarantainemaatregelen op te heffen.

“We hebben in het verleden al gesproken over de zaken waar landen rekening moeten mee houden als ze van plan zijn om de lockdown op te heffen. Wij willen opnieuw benadrukken dat het afzwakken van die maatregelen in geen enkel land het einde betekent van de epidemie”, zei hij.

“Blijvende inspanning”

“De epidemie beëindigen, zal een blijvende inspanning vragen van individuen, maatschappijen en regeringen. Dat is nodig om het dodelijke virus te blijven onderdrukken”, waarschuwt de WHO-baas.

Tedros Adhanom Ghebreyesus wees er ook op dat studies hebben aangetoond dat, zelfs in zwaar getroffen gebieden, meestal maar een klein deel van de bevolking antilichamen blijkt te hebben. De meeste mensen zijn dus nog niet beschermd tegen het nieuwe coronavirus en kwetsbaar bij een tweede golf. Hij wees er dan ook op dat landen in de toekomst grondig moeten testen en nagaan met wie besmette personen in contact zijn geweest.

Bekijk de persconferentie van de WHO

Meer
Lees meer...