Left Right
scrollTop top

Donald Trump stopt Amerikaanse financiering van WHO


Donald Trump
© Isopix

De Verenigde Staten zetten hun bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop. Dat heeft Donald Trump bekendgemaakt. Volgens Trump heeft de WHO de pandemie van het coronavirus verkeerd aangepakt.

President Donald Trump dreigde er enkele dagen geleden al mee om de de Amerikaanse financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (tijdelijk) stop te zetten. Hij heeft namelijk al langer kritiek op de manier waarop de WHO de huidige pandemie van het coronavirus heeft aangepakt.

Tegenstrijdige verklaringen

Zo beschuldigt Trump de WHO ervan om te veel samen te werken met China en zo mee te hebben geholpen de ernst van het nieuwe coronavirus te minimaliseren. Nochtans waarschuwde de organisatie eind januari al voor het virus, meer dan anderhalve maand voordat de VS maatregelen nam.

Trump verwijt de WHO ook kritisch geweest te zijn tegenover zijn inreisverbod uit China. Dat wordt in twijfel getrokken want de Wereldgezondheidsorganisatie geeft zelf meermaals aangegeven dat zo’n maatregelen kunnen helpen.

“Gefaald in belangrijkste taak”

Trump wil nu dat zijn regering een onderzoek voert naar de “desastreuze” rol van de WHO in het “verdoezelen” van de uitbraak van het coronavirus in China. “De waarheid is dat de WHO er niet in is geslaagd tijdig informatie te verkrijgen, te onderzoeken en te delen. Ze zijn gefaald in hun belangrijkste taak en moeten daarvoor verantwoordelijk gehouden worden”, zegt hij.

Grootste financier

De VS betaalt volgens Trump zo’n 400 à 500 miljoen dollar per jaar aan de WHO. Andere bronnen spreken van een veel kleiner bedrag rond de 100 miljoen dollar. Daarmee zijn de Verenigde Staten de grootste financier van de Wereldgezondheidsorganisatie, gevolgd door China.

Die bijdrage wil Trump nu voor een periode van 30 tot 90 dagen opschorten tot het onderzoek naar de WHO is afgerond.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755