Verenigde Naties waarschuwen voor hongersnood “van bijbelse proporties” door coronavirus

Meer dan 265 miljoen mensen zullen sterven van de honger, als we niet snel ingrijpen. Da’s de boodschap van David Beasley, het hoofd van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Zogenaamde “donorlanden” moeten zo snel mogelijk met geld – dat ze al hadden beloofd – komen om ervoor te zorgen dat de coronapandemie niet ook een gigantische hongersnood wordt.

Het nieuwe coronavirus heeft een grote impact op ons leven. En eigenlijk hebben wij het hier in België nog best goed. Dat heeft ook David Beasley, het hoofd van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties laten blijken. Beasley heeft de wereldleiders erop attent gemaakt dat er een hongersnood “van bijbelse proporties” zit aan te komen, als we niet snel handelen.

“Humanitaire en voedselramp”

Volgens het hoofd van het Wereldvoedselprogramma kunnen meer dan dertig ontwikkelingslanden de gevolgen van de corona-pandemie niet dragen. In tien van die landen zijn al meer dan een miljoen mensen die op de grens van uithongering leven, en dat zouden er heel snel heel veel meer kunnen worden.

Met die boodschap trok Beasley eerder deze week naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij spoorde de wereldleiders aan om snel te handelen: “Dit is meer dan een pandemie: dit creëert een hongerpandemie”, vertelde hij daar. “Dit is een humanitaire en voedselramp.”

“2020 ergste jaar sinds Tweede Wereldoorlog”

Voor de coronacrisis had David Beasley ook al om meer steun van zogenaamde “donorlanden” gesmeekt. Want door conflicten en natuurrampen waren de voedselsystemen al serieus aangetast. “Ik zei al langer dat 2020 het ergste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog zou worden”, verklaarde Beasley.

Die conclusie had hij gemaakt op basis van voorspellingen op het einde van vorig jaar. Maar de Covid-19-pandemie had niemand kunnen voorspellen, en die pandemie “heeft ons op ongekend terrein gebracht”. De coronacrisis zal ervoor zorgen dat er “wijdverspreide hongersnoden van bijbelse proporties” zullen komen, als we niet snel handelen.

265 miljoen mensen

De “donorlanden” van de Verenigde Naties hadden al samen zo’n twee miljard dollar (ongeveer 1,8 miljard euro) beloofd. Dat geld moet zo snel mogelijk naar mensen die het nodig hebben. Da’s enkel voor voedsel. Daarnaast is nog zo’n 350 miljoen dollar (323 miljoen euro) nodig voor logistieke systemen om dat voedsel en medische benodigdheden ter plaatse te krijgen.

Als dat niet gebeurt, dan komen meer dan 265 miljoen mensen op de grens van uithongering te staan. Dat zijn er dubbel zo veel als voor de coronacrisis.

Meer
Lees meer...