Deze 7 vaccins worden momenteel ontwikkeld tegen het coronavirus

Over heel de wereld wordt er momenteel hard gewerkt aan een oplossing om het coronavirus te bestrijden. Farmabedrijven en universiteiten onderzoeken daarom volop de piste van een doeltreffend vaccin. Een van deze 7 zou wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen.

1. mRNA-1273

Een iniatief van het Nationale Instituut voor Allergie en Infectieziekten van de Verenigde Staten (NIAID) in samenwerking met biotechbedrijf Modena. Het NIAID heeft een plan ontwikkeld om op korte termijn een mRNA-vaccin te ontwikkelen. mRNA is de afkorting van Messenger Ribonucleïnezuur en bevat een genetische code voor de aanmaak van eiwitten. Ook virussen als Covid-19 vallen onder deze noemer. Door bepaalde andere fragmenten toe te voegen, hoopt het NIAID de code te herschrijven. Op die manier ontstaat er immuniteit tegen het virus.

2. INO-4800

dna GIF

Ook Inovio Pharmaceuticals mengt zich in de strijd om het coronavaccin. Samen met zijn partner, het Chinese Beijing Advaccine Biotechnology, kreeg het subsidies voor de ontwikkeling van INO-4800. Dat is een vaccin op basis van DNA. De verwachtingen voor dit project liggen hoog omdat Inovio eerder al een vaccin ontwikkelde voor MERS. Dat is een coronavirus dat nauw verwant is aan Covid-19.

3. CoV-vaccin

Moderna en NIAID zijn niet de enigen die de piste onderzoeken van een mRNA-vaccin. De Duitse farmareus CureVac heeft naar eigen zeggen het volste vertrouwen dat het binnen enkele maanden een krachtige vaccinkandidaat kan ontwikkelen. Niet geheel onlogisch want het bedrijf deed in het verleden ook al succesvol onderzoek naar hondsdolheid bij mensen. Toen sloegen ze erin om alle deelnemers met een zeer lage dosis te immuniseren. Nu hoopt het hetzelfde te doen met het CoV-vaccin. Hoewel dat nog in een ontwikkelingsfase zit, schat CureVac de situatie positief in. Het vaccin zou deze herfst nog op de markt komen.

4. Vectorvaccin

Johnson & Johnson heeft weinig introductie nodig. Al jaren is het het bedrijf uit New Jersey de absolute marktleider in de farmaceutische industrie. Toch is hun aanpak een stuk minder experimenteel. Het kiest voor de vectormethode. Dat is een aanpak waarbij een verzwakt virus gebruikt wordt om bepaalde delen van de ziekteverwekker te transporteren. Op die manier kan immuniteit worden opgebouwd. Het is niet de eerste keer dat Johnson & Johnson succes oogst met deze techniek. Eerder leidde het tot de ontwikkeling van het Ebola-vaccin. Begin 2021 hoopt Johnson & Johnson het vaccin op de markt te brengen.

5. Griepvaccin 2.0

Bij Sanofi Pasteur geloven ze in een volledig andere manier van werken. In plaats van de structuur van het Covid-eiwit aan te passen, ontwikkelt het zelf een variant. Op die manier produceerde het eerder al een griepvaccin. Hierdoor heeft het al een groot deel van zijn huiswerk gemaakt. Toch zit een doorbraak er niet onmiddellijk aan te komen want het testproces op mensen wordt waarschijnlijk pas binnen een jaar opgestart.

6. Vaccin op basis van gepatenteerde stoffen

Het Britse GlaxoSmithKline (GSK) stelde de inhoud van gepatenteerde stoffen uit hun vorige vaccins beschikbaar voor andere instellingen. Op die manier hoopt het zijn effectiviteit te vergoten. Het Chinese biotechbedrijf Clover Biopharmaceuticals en de Universiteit van Queensland stapten al mee in project maar een concrete aanpak is er nog niet. Een oplossing van aan de overkant van het kanaal zit er dus niet onmiddellijk aan te komen.

7. Variant op het SARS-vaccin

De Texaanse universiteit Baylor College Medicine ontwikkelde een paar jaar geleden nog een vaccinkandidaat voor het SARS-virus. In 2016 deed het opnieuw onderzoek naar coronavirussen maar door gebrek aan interesse voor een vaccin, werd het project on hold gezet. Toen het coronavirus in januari in Wuhan uitbrak, besloot de universiteit om het project nieuw leven in te blazen. Momenteel is het volop bezig met de financiering van menselijke testen. Als dat in orde komt, zou het vaccin weleens vroeger kunnen verschijnen dan verwacht.

Meer
Lees meer...