Coronavirus: ook geen Oktoberfest in München dit jaar

Ook in Duitsland zijn massa-evenementen verboden tot eind augustus. Maar toch heeft de organisatie van het “originele” Oktoberfest beslist om de 187ste editie niet te laten doorgaan. Ook al stond het grootste bierfeest ter wereld pas in september gepland.

Het nieuwe coronavirus heeft de hele wereld in z’n macht. Wereldwijd zijn al meer dan 160.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Bovendien is de kaap van twee miljoen officiële besmettingen al een tijdje overschreden.

Sport en muziek

Het is logisch dat (bijna) iedereen er alles aan wil doen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo raakte eerder al bekend dat de Olympische Spelen en het EK voetbal met een volledig jaar uitgesteld worden.

Ook evenementen die niets met sport te maken hebben, worden (logischerwijs) uitgesteld. Het eerste grote festival dat de beslissing maakte, was het Amerikaanse Coachella. Het festival zal in plaats van in april nu doorgaan in oktober.

Heel wat andere organisaties volgden al snel in de voetsporen van Coachella. Zo kondigden ook de organisaties van het Britse Glastonbury en het Deense Roskilde aan dat de edities van deze zomer niet zouden doorgaan.

Massa-evenementen

Kort daarna volgde ook het officiële Belgische nieuws: tot eind augustus mogen er geen massa-evenementen plaatsvinden. En die evenementen zijn ook in andere landen tot dan verboden. Maar in Duitsland hebben ze een nog drastischere beslissing gemaakt: Wiesn 2020 gaat niet door.

Wiesn is naam die de locals gebruiken voor het terrein waar het bekendste bierfeest van de wereld plaatsvindt. Of toch andere jaren, want in 2020 komt er géén Oktoberfest. Dat hebben de minister-president van Beieren (Markus Söder) en de burgemeester van München (Dieter Reiter) bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

“Volgend jaar samen goedmaken”

Het risico is te groot, lieten ze weten. “Het is veruit het grootste en mooiste festival ter wereld. Maar we leven nu in andere tijden”, vertelde Söder. “En leven met het coronavirus betekent voorzichtig leven.” Het was geen makkelijke beslissing, en de burgemeester van München hoopt “dat we het volgend jaar samen goed kunnen maken!”.

Wie zich al mentaal voorbereid had om een avond in Lederhosen of een Dirndl door te brengen en bier binnen te hijsen uit gigantische vazen, moet dus nog een jaartje wachten. In 2021 staat Oktoberfest gepland van 18 september tot 2 oktober.

Meer
Lees meer...