De afgelasting van Roskilde in Denemarken maakt het scenario dat Rock Werchter nog doorgaat steeds onwaarschijnlijker

Officieel staan bij ons alle grote zomerfestivals nog op de kalender, al mogen we er stilaan vanuit gaan dat er op de verschillende festivalweides deze zomer niet veel te beleven zal zijn. Festivalorganisatoren wachten op een officiële beslissing van overheidswege, ondertussen valt de hele festivalzomer in de rest van Europa stilaan in duigen. Het nieuwste slachtoffer is het Deense Roskilde, dat traditioneel plaatsvindt in hetzelfde weekend als Rock Werchter en dus voor een groot gedeelte uit dezelfde acts bestaat.

In Nederland zijn bijeenkomsten officieel verboden tot 1 juni. Bij ons is dat officieel nog maar tot 19 april, maar in se maakt dat geen verschil: festivalorganisatoren zitten in hetzelfde schuitje. In theorie gaat alles nog door en dus blijven organisatoren zich ook voorbereiden. In heel de sector wordt nu om duidelijkheid gesmeekt.

In Denemarken is dat anders. De Deense overheid heeft daar aangekondigd dat grote evenementen alvast tot 1 augustus verboden zullen zijn. Het grote Deense festival Roskilde, dat traditioneel samen met Rock Werchter plaatsvindt en dit jaar vanaf 27 juni op de kalender staat, heeft daarmee duidelijkheid en annuleert het hele gebeuren.

Het is het nieuwste dominosteentje in de festivalzomer dat omver valt. Als er niet voldoende festivals op de kaart blijven staan om een tournee lucratief te maken zullen de artiesten uit zichzelf beginnen afzeggen. Ook het vliegverkeer kan nog roet in het eten strooien. Het scenario waarin de festivals in 2020 niet zullen doorgaan, is dus kortom veel waarschijnlijker dan dat scenario waarin ze wél zullen doorgaan.

Bezorgd of je favoriet festival wel doorgaat? Vul dan hier onze “Festival season?”-enquête in.

Meer
Lees meer...