Eins Zwei ZAUFEN! Hier zijn 11 straffe dingen die je moet weten over de Oktoberfesten

Hoewel het nog lang niet oktober is, zijn in München dit weekend de jaarlijkse bierfeesten begonnen. De Oktoberfesten zijn het grootste bierfestival in de wereld. Traditioneel schuiven de Duitsers van de derde week van september tot de eerste zondag van oktober voor enkele liters bier aan tafel. De katers zullen intussen al niet meer op één hand te tellen zijn, maar hier zijn enkele interessante weetjes over het Oktoberfest.

1. De eerste Oktoberfesten werden in 1810 gehouden. Dat gebeurde naar aanleiding van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Een trouwfeest dat op een enorme zuippartij eindigde?

2. In 2010 vierden de Oktoberfesten hun 200ste verjaardag. Al hebben ze niet ieder jaar plaatsgevonden. Voor oorlogen en een cholera-epidemie moest zelfs bier wijken.

3. De Oktoberfesten draaien niet alleen rond bier, het is een waar volksfeest. Daarbij trekken de Duitsers traditionele kleren aan. Voor de mannen zijn dat de bekende ‘lederhosen’, voor de vrouwen de ‘dirndl’. Spreek dat laatste maar eens uit als je een paar liter bier binnen hebt …

4. De Oktoberfesten worden net buiten het centrum van München gehouden. De plek die bekend staat als de Wiesn heeft een totale oppervlakte van ongeveer 53 voetbalvelden. Er staan zo’n 980 toiletten.

5. In 2015 dronken bezoekers alles samen 7,3 miljoen liter bier. Dat is zes keer meer dan tijdens de Oktoberfesten van 1950. Al dat bier samen zou 3,5 olympische zwembaden kunnen vullen.

Getty

6. Het bier wordt enkel geserveerd in een zogenaamde Maß. Dat is een glas met een inhoud van een liter. Om te vermijden dat je op het einde met warm bier zit, moet je dus serieus doorkappen.

7. Op dat recordfeest van 2015 zijn 5,9 miljoen bezoekers langsgekomen. Dat is vijf keer zoveel als het totale aantal inwoners van München. Nochtans trekken de Oktoberfesten nog steeds hoofdzakelijk Duitsers aan: zo’n 85 procent van de bezoekers.

8. Nog een paar straffe cijfers: in 2012 werd het equivalent van 30 miljoen ‘Belgische’ pintjes getapt, er werden 338.000 worsten verorberd, en 369.000 varkensribben naar binnen gespeeld.

Getty

9. Het bier op de Oktoberfesten moet aan bepaalde vereisten voldoen. Het bevat maar drie ingrediënten: hop, gerst en water. Het alcoholpercentage ligt rond 6 procent. En het bier moet gebrouwen worden door een lokale, in München gestichte brouwerij. Dat zijn er traditioneel zes: Augustiner, Spaten, Höfbrau, Paulaner, Löwenbräu en Hacker-Pschorr.

10. Elke bezoeker geeft op een avond gemiddeld 63 euro uit.

11. De grootste tent – in totaal staan er veertien – beschikt over 10.900 zitplaatsen en vijf tapkasten die elk 1.900 glazen per uur kunnen vullen. In de keuken staan er voortdurend 42 chefs te werken.

Getty
Meer
Lees meer...