Trump en Braziliaanse president Bolsonaro steunen anti-lockdown betogingen

In de Verenigde Staten en Brazilië zijn mensen op straat gekomen om zich te kanten tegen de coronamaatregelen. De betogers eisen dat de economische activiteiten heropgestart worden. Zowel de Amerikaanse president Donald Trump als zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro hebben hun steun betuigd voor het protest. Die laatste stapte zelfs mee in de manifestatie.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft afgelopen weekend in de hoofdstad Brasilia deelgenomen aan een protestactie tegen de coronamaatregelen in het land. De lokale gouverneurs in Brazilië hadden nochtans verboden dat mensen in groep zouden samenkomen vanwege de coronacrisis. Enkele honderden betogers werden er vlakbij het hoofdkwartier van het leger gesignaleerd.

Zo’n 600 Brazilianen riepen het leger op om in actie te komen tegen de lockdown en de maatregelen niet langer te handhaven. Ze eisten ook de sluiting van het Braziliaanse parlement. Sommige betogers droegen borden met de slogan “Militaire interventie met Bolsonaro”. “Ik ben hier omdat ik in jullie geloof en jullie zijn hier omdat jullie in Brazilië geloven”, zei de president tegen de menigte vanop een vrachtwagenpodium.  

Amerikaanse economie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn steun uitgesproken voor de betogers die willen dat er een einde komt aan de coronamaatregelen in het land. Ze hekelen vooral de economische impact van de lockdown. Zo is de Amerikaanse olieprijs gedaald tot het laagste niveau in 20 jaar. Een vat is onder de 15 dollar gedoken, een bijzonder zware klap voor Washington. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

Niet enkel New York werd getroffen door het coronavirus. Ook andere gebieden in de States met veel contacten met het buitenland zijn in lockdown, waaronder de staat Californië. Dat heeft ook zijn weerslag op de lokale economie, waardoor veel Californiërs (tijdelijk) werkloos zijn. Het leeuwendeel van hen ontvangt geen uitkering, zoals dat bij ons wel het geval is. Een aantal van die mensen konden de huur van hun woonst niet langer betalen en zijn nu op straat gezet door hun huisbazen.

Verdubbeling van besmette Amerikanen

EPA

Volgens de laatste cijfers zijn in de VS meer dan 40.000 mensen overleden aan Covid-19. Er is sprake van een verdubbeling op een week tijd. Al bij 750.000 Amerikanen werd een besmetting met het coronavirus vastgesteld, maar in werkelijkheid ligt dat aantal wellicht hoger.

President Trump laat ondertussen meer wattenstaafjes produceren die nodig zijn om te testen op het virus. Een aantal gouverneurs van Amerikaanse staten hadden geklaagd over een gebrek aan testmateriaal. Trump heeft een oorlogswet in het leven geroepen, waardoor sommige bedrijven verplicht zijn om bepaalde producten te vervaardigen voor de overheid in het kader van de coronacrisis. Enkele weken geleden gebruikte hij de wet ook al om meer beademingstoestellen te laten maken.

Meer
Lees meer...