Left Right
scrollTop top

Coronavirus in Amerika: meer dan 1.200 doden op één dag, Trump bestelt medicijn waarvan werking niet bewezen is


Verenigde Staten: 1.200 doden in 24 uur door coronavirus
© EPA

In de Verenigde Staten zijn in 24 uur tijd meer dan 1.200 mensen overleden als gevolg van een besmetting met het nieuwe coronavirus. In totaal is er nu sprake van 9.643 overlijdens en 337.620 bevestigde besmettingen, maar wellicht liggen de échte aantallen nog veel hoger. President Trump liet in een persconferentie weten dat de VS 29 miljoen doses hydroxychloroquine besteld heeft als medicijn tegen het coronavirus. Zijn wetenschappelijke adviseurs zijn echter voorzichtig met uitspraken over de effectiviteit van het middel. Verder heeft in de Bronx Zoo in New York een tijger positief getest op het coronavirus.

EPA

Officieel is er al sprake van 9.643 overlijdens door het coronavirus in de VS, maar de echte dodentol ligt wellicht veel hoger dan wat de officiële statistieken ons tonen. Dat meldt onder meer de Amerikaanse krant The Washington Post. Zo telt het U.S. Center for Disease Control and Prevention (CDC) enkel overlijdens bij wie het coronavirus al werd vastgesteld aan de hand van een laboratoriumtest.

Gezondheidsexperts stellen dat daardoor heel wat corona-doden niet meegeteld worden in de officiële statistieken. “We weten dat het een onderschatting is”, geeft Kristen Nordlund van het CDC toe in The Washington Post. “We krijgen meer informatie over Covid-19 doordat er een groter bewustzijn is over wat het is.”

Sterven zonder weet van coronabesmetting

Zelfs op dit moment sterven er in de VS nog veel mensen thuis of in woonzorgcentra zonder te weten dat ze besmet waren met het coronavirus. Heel wat experts stellen ook dat het een verspilling van tests is om na de dood mensen te testen op het virus.

“Je kan niet alleen vertrouwen op de gevallen die bevestigd werden in het labo”, zegt Marc-Alain Widdowson, een epidemioloog die tot een jaar geleden werkte bij het CDC. “Je gaat nooit alle zieken en doden testen. Dus het is zonder twijfel waar dat het aantal doden globaal onderschat is.”

Bedenkelijk ‘medicijn’

De Amerikaanse president Donald Trump had het al meermaals over het malariamiddel hydroxychloroquine. Dat wil hij als medicijn tegen het coronavirus inzetten. De VS heeft 29 miljoen doses besteld, maar de wetenschappelijke adviseurs in Washington zijn lang niet zeker of het middel wel effectief is tegen het coronavirus.

Onder meer de befaamde immunoloog Anthony Fauci liet al weten dat er niet genoeg aanwijzingen zijn voor de werking van het middel tegen het coronavirus. Toen een journalist tijdens een persconferentie aan Fauci vroeg wat hij van de bestelling vond, nam Trump het woord: “Ik heb die vraag al 15 keer beantwoord en hij (Fauci, red.) zal dat niet nog een keer doen.”

Tijger met coronavirus

EPA

In de Bronx Zoo in New York heeft een tijger dan weer positief getest op het coronavirus. Het dier liep het virus wellicht op via een besmette oppasser die geen symptomen vertoonde.

Enkele andere leeuwen en tijgers kampten ook met een droge hoest, maar zij werden niet getest. Er wordt vermoed dat zij ook besmet raakten. De dieren vertonen minder eetlust, maar stellen het voor de rest wel volgens de zoo. Eerder testte in België al een kat positief en in Hongkong twee honden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308