Left Right
scrollTop top

Coronacrisis van kwaad naar erger in VS: tekort aan bedden en middelen komt akelig dichtbij in New York


Amerika kreunt onder coronavirus.
© EPA

In de Verenigde Staten is er sprake van een triest record. Daar zijn 1.169 doden gevallen in 24 uur door het coronavirus, de sterkste stijging op één dag ooit in een land. De Amerikaanse overheid wil nu alle Amerikanen aansporen om mondmaskers te dragen. Verder is er sprake van grote dreigende tekorten aan bedden en aan medisch materiaal in de Amerikaanse ziekenhuizen. Trump verplicht nu bedrijven om medisch materiaal te produceren. Wereldwijd is het aantal besmettingen met het coronavirus nu gestegen tot boven 1 miljoen. De wereldwijde dodentol klimt tot boven 50.000.

De dodentol in de Verenigde Staten staat nu op bijna 6.000, meer bepaald op 5.926. Dat meldt onder meer de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Woensdag werden in de VS nog 884 coronadoden geteld, dat was tot dan het hoogste dagelijkse dodental. Eerder had de Italië de sterkste stijging op vlak van aantal overlijdens op één dag tijd, het ging om 969 overlijdens op 27 maart.

Er is ook sprake van 244.000 bevestigde besmettingen. Dat zijn de meeste geregistreerde coronabesmettingen wereldwijd. Er wordt wel vermoed dat landen als Rusland, China en Turkije niet alle cijfers over coronadoden en -besmettingen vrijgeven.

Mondmaskers verplichten

EPA

De Amerikaanse overheid overweegt nu, in tegenstelling tot het eerdere standpunt, om alle Amerikanen aan te sporen om buitenshuis een mondmasker te dragen of een andere vorm van gezichtsbedekking. Zo hoopt Washington de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.

Bill de Blasio (Democratische Partij), de burgemeester van New York City, verplicht nu alle New Yorkers om hun gezicht te bedekken wanneer ze hun woning verlaten. Nochtans zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al sinds het begin van de coronacrisis in China dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat niet-medische mondkapjes helpen om jezelf te beschermen tegen besmetting.

(Wanneer wetenschap aan politiek doet: Van Ranst zwakte belang mondmaskers af, “omdat er toch te weinig waren”.)

New York zeer zwaar getroffen

EPA

New York is de zwaarst getroffen staat van de VS, daar zijn de afgelopen 24 uur 9.000 besmettingen bijgekomen. Elke dag zijn het er zo’n duizend meer. Van de 93.000 besmettingen werden er zo’n 50.000 in New York City vastgesteld. Ook in de oostelijke staten Michigan, Pennsylvania en Louisiana is er sprake van sterke stijgingen.

Anders dan bij ons kunnen de ziekenhuizen in New York het grote aantal coronapatiënten niet aan. Begin deze week meerde nog een militair hospitaalschip aan in New York om duizend extra coronapatiënten te kunnen opvangen. Dat plan viel echter in het water doordat er door bureaucratie en militaire regels slechts 20 patiënten toegelaten zijn op het schip. Coronapatiënten zijn er voorlopig zelfs niet toegelaten.

Beademingstoestellen in de maak

New Yorks gouverneur Andrew Cuomo
EPA

Naast het tekort aan bedden is ook het tekort aan medisch materiaal groot. Het gaat dan vooral om beademingstoestellen. Volgens Andrew Cuomo (Democratische Partij), de gouverneur van de staat New York, is er nog een voorraad voor zo’n vijf dagen in zijn staat. 

Daarom haalde president Trump de ‘Defense Production Act’ van onder het stof uit, een militaire noodwet uit de jaren ’50 waardoor bedrijven verplicht worden om medisch materiaal te produceren voor de overheid. Onder meer de autobouwer GM en de bedrijven General Electrics en Royal Philips worden ingeschakeld. Het zou echter twee tot drie maanden duren eer de toestellen klaar zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452