Coronacrisis: record van 183 doden op 1 dag, 584 nieuwe ziekenhuisopnamen

De afgelopen 24 uur werden in ons land 183 doden geteld door het coronavirus, een absoluut record. De dodentol staat nu op 1.011 in België. Sinds gisteren liggen er 584 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen, wat het totaal op 5.376 gehospitaliseerde Belgen brengt. 

Er werden ook 1.384 nieuwe bevestigde gevallen gemeld tijdens de afgelopen 24 uur, op een totaal van 3.110 testen. Sinds gisteren zijn ook 363 mensen uit het ziekenhuis ontslagen.

1.144 coronapatiënten liggen momenteel op de afdelingen intensieve zorgen, een stijging met 56 patiënten tegenover gisteren. Er is sprake van een bezettingsgraad van 52 procent op de afdelingen. 

Verspreidingsplan

EPA

Pas raakte al bekend dat het leger militaire ambulances inzet om coronapatiënten van de afdelingen intensieve zorgen in Limburg naar ziekenhuizen in andere provincies te brengen. In Limburg zijn proportioneel meer coronabesmettingen bevestigd dan in de rest van het land. Daardoor zijn de afdelingen intensieve zorgen in de provincie vrij zwaar bezet.

Toch is er geen reden tot paniek. Zo monitort de overheidsdienst Volksgezondheid alle Belgische ziekenhuizen om te vermijden dat sommige plots overvol geraken. Daarom worden patiënten al naar andere ziekenhuizen overgebracht als de bezettingsgraad op intensieve zorg in een ziekenhuis meer dan 75 procent is.

Discussie rond mondmaskers

EPA

De Franstalige klinisch bioloog Emmanuel André kaartte de discussie rond het nut van het gebruik van mondmaskers aan op de persconferentie van het federaal crisiscentrum: “Het debat is heel belangrijk, iedereen wil transparantie. De mondmaskers zijn een nuttig middel om de verspreiding tegen te gaan. Maar het is niet genoeg en niet 100 procent efficiënt. Ze zijn vooral nuttig voor wie het meest blootgesteld wordt. Hygiëne is heel belangrijk, een masker kan dat niet vervangen.”

“Het is veel belangrijker om onze handen te wassen en om afstand te houden”, zei viroloog Steven Van Gucht die de commissie voorzit die de regering adviseert. “Voor de gewone burger in de straat hebben de maskers weinig zin.”

Versoepeling nog niet aan de orde

EPA

Ook zei Van Gucht dat er nu nog geen sprake kan zijn van een versoepeling van de maatregelen: “Daar wordt heel erg over nagedacht, maar dat zal afhangen van de evolutie van de cijfers. Het is erg belangrijk dat we nu volhouden.”

“We krijgen het signaal dat minder mensen illegale feestjes organiseren, en minder handelszaken de regels overtreden”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens nog. “Dat is een goed signaal. Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegelaten, dat is duidelijk. Hou deze inspanningen vol, ook de komende dagen met het mooie weer.”

“Het is belangrijk om officiële kanalen op te volgen, maar de overvloed aan negatief nieuws kan ons neerslachtig maken. Wees selectief in de hoeveelheid informatie die u opvolgt. Plan vaste momenten in dat u nieuws opvolgt. Wissel het volgen van het nieuws af met ontspanning, bijvoorbeeld met het lezen van een boek of luisteren naar muziek.”

Meer
Lees meer...