Het verdict van de Veiligheidsraad: geen grote festivals tot eind augustus

Het hing al langer in de lucht, maar nu is het ook officieel bevestigd. Deze zomer zullen er geen grote festivals plaatsvinden in ons land. Tot eind augustus worden alle massa-evenementen afgelast. Dat betekent dus ook de populaire festivals Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop.

Festivalliefhebbers voelden de bui waarschijnlijk al een tijdje hangen, maar nu is het ook echt bevestigd. Deze zomer zullen massa-evenementen, waaronder dus ook de festivals, niet doorgaan.

Festivalloze zomer

Sophie Wilmes
EPA

De Veiligheidsraad heeft vandaag opnieuw samengezeten, waarna er enkele nieuwe beslissingen werden gemaakt. De maatregelen in verband met social distancing worden verlengd tot en met 3 mei. Maar er werd nog een drastische beslissing gemaakt. Er zullen tot en met 31 augustus geen massa-evenementen kunnen plaatsvinden. Daardoor zullen er dus geen festivals kunnen doorgaan.

Het gaat daarbij niet alleen over de bekende festivals zoals Rock Werchter, Tomorrowland, Graspop, Dour en Pukkelpop, maar ook de lokale evenementen, zoals de Gentse en Lokerse Feesten zullen deze zomer niet doorgaan. Dat de festivals afgelast worden, hing al langer in de lucht, het gaat om plaatsen waar tienduizenden mensen samenkomen en vaak schouder aan schouder staan. Waarbij er dus absoluut geen social distancing mogelijk is. Daarnaast hadden ook al heel wat artiesten hun tour voor deze zomer afgelast.

Wat met tickets?

De grote vraag voor vele festivalgangers is nu uiteraard wat ze moeten doen wanneer ze al een ticket op zak hebben. De verschillende festivals werken zelf een regeling uit, maar voor enkele is die al duidelijk.

Zo laat Debby Willemsen, de woordvoerster van Tomorrowland, in Het Journaal al weten wat er zal gebeuren met de tickets van de editie van 2020. Tickets voor Tomorrowland zijn enorm gegeerd en aan een ticket geraken is zeer moeilijk. Daarom kan wie een ticket heeft voor de editie van Tomorrowland dit jaar, dit ticket gebruiken tijdens de editie van 2021. Wie volgend jaar niet naar het festival zou kunnen gaan, kan zijn of haar ticket omruilen.

Wat er met de tickets van andere festivals zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Rock Werchter laat weten dat ze aan een oplossing werken en festivalgangers een van de komende dagen meer info zullen kunnen geven. En ook Dour, Graspop en Pukkelpop werken aan oplossingen voor wie al een ticket had.

Meer
Lees meer...