Na uitstel Coachella en annulatie Glastonbury: Wat met de Belgische festivals?

Het nieuwe coronavirus heeft een impact op alle hoeken van ons leven. En ook de toekomst ziet ’t er volgens experts niet al te rooskleurig uit. Het zit er met andere woorden aan te komen dat we onze zomers niet meer kunnen opfleuren met (al dan niet verre) reizen en (al dan niet zatte) festivals.

Net als het nieuwe coronavirus is ook viroloog Marc Van Ranst niet meer weg te denken uit het nieuws in België. Het nummer dat aan hem opgedragen werd, is zelfs (naar Belgische normen) viraal gegaan. Maar meestal is ’t niet zo positief wat Van Ranst te zeggen heeft. En da’s ook nu het geval.

Bezorgd of je favoriet festival wel doorgaat? Vul dan hier onze “Festival season?”-enquête in.

Niet op vakantie

Want volgens Marc Van Ranst hebben we eigenlijk maar weinig om naar uit te kijken. Het lijkt hem namelijk helemaal niet verstandig om komende zomer op vakantie te gaan. Dat legt hij duidelijker uit tijdens een interview met Het Laatste Nieuws.

“Stel dat het virus midden of eind mei ten einde loopt in ons land, dan betekent dat nog niet dat het ook uitgedoofd is in andere landen, waar corona nu pas de kop opsteekt of zelfs nog moet doorbreken”, verklaart hij daar.

Dat wil zeggen dat het heel gevaarlijk wordt om als Belg naar het buitenland te trekken tijdens de zomermaanden. De kans bestaat namelijk dat je op vakantie in contact komt met iemand die wél nog besmet is met het nieuwe coronavirus en het op die manier terug meeneemt naar België.

Grote Belgische festivals?

Van Ranst had ook nog slecht nieuws voor wie een drukke festivalzomer in z’n agenda heeft staan. De grote Belgische festivals laten doorgaan, is volgens de viroloog helemaal geen goed idee. En da’s om precies dezelfde reden.

“Laat je mensen uit landen waar het virus nog woedt naar België reizen, dan riskeer je corona hier te herintroduceren”, legt ie uit. De kaarten voor Graspop (18-21 juni), Rock Werchter (2-5 juli) en Tomorrowland (17-26 juli) liggen dus niet zo goed.

Buitenlandse voorbeelden

Dat advies, samen met belangrijke buitenlandse voorgangers, maken de festivalzomer in België best onzeker. Het bekendste Amerikaanse festival Coachella zou normaal volgende maand plaatsvinden, maar werd uitgesteld tot midden oktober.

Daarnaast werd ook het Britse Glastonbury geannuleerd, omdat het onmogelijk is om het terrein in orde te krijgen. Daarvoor zijn namelijk duizenden helpende handen nodig, die nu niet te vinden zijn door de coronacrisis.

#savethesummer

Voorlopig liet geen enkel Belgisch festival iets over uitstel of annulatie vallen. Op sociale media blijven alle festivals én festivalgangers massaal #savethesummer delen. Met die hashtag proberen ze mensen zoveel mogelijk aan te sporen om thuis te blijven en zo de zomer te redden.

Meer
Lees meer...