De 50e editie van Glastonbury Festival is geschrapt, en dat zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de gehele festivalzomer

We hadden de geruchten al horen waaien, maar wilden ze niet de wereld insturen voor ze officieel waren: de organisatoren van Glastonbury Festival hebben de editie van deze zomer afgezegd. Het is op dit moment nog koffiedik kijken wat dat betekent voor pakweg Rock Werchter de week nadien, maar dat de beslissing van Glastonbury een domino-effect zou kunnen veroorzaken is zeker.

Het is zuur nieuws om te brengen, maar de organisatoren van het beroemde Glastonbury Festival hebben nu ook officieel de annulering van hun verjaardagseditie aangekondigd. Het festival zou zijn 50e verjaardag vieren deze zomer.

De organisatoren halen vooral de ongeziene onzekerheid aan als reden om tot een annulering over te gaan. Ze hopen dat situatie in het Verenigd Koninkrijk en de wereld er een stuk rooskleuriger zal uitzien tegen het einde van juni, maar zelfs als het zo zou zijn, hebben ze geen drie kalendermaanden meer over, de tijd die ze nodig hebben om met een crew van duizenden het hele festivalpark op te bouwen en te zorgen dat alles in orde is om een publiek van 200.000 mensen te kunnen ontvangen.

De 135.000 ticketkopers krijgen de kans om zichzelf te verzekeren van een ticket voor de editie van 2021.

Bezorgd of je favoriet festival wel doorgaat? Vul dan hier onze “Festival season?”-enquête in.

Wat betekent dat nu voor de rest van de festivalzomer?

Voorlopig nog niks. Wel is het zeker zo dat Glastonbury één van de ijkpunten is voor artiesten en tourmanagers om de rest van hun tourschema op af te stemmen. Tourschema’s van artiesten gaan nu hertekend moeten worden. Het is ook niet uitgesloten dat andere grote festivals nu het voorbeeld van Glastonbury zullen volgen omdat ze met dezelfde logistieke problemen en dezelfde onzekerheid zitten.

Maar het kan ook in de andere richting werken: als de ene na de andere artiest zijn of haar tournee annuleert zou het kunnen dat er niet voldoende artiesten meer overblijven om een festivalaffiche mee te vullen. Ook in dat geval zal er waarschijnlijk tot een annulering overgegaan worden. Dus: ook al ziet de situatie er een stuk rooskleuriger uit tegen juni en worden de corona-maatregelen weer soepeler – wat we op dit moment niet weten – dan nog kan de gehele festivalzomer gevaar lopen.

Op de affiche van Glastonbury waren Paul McCartney, Taylor Swift en Kendrick Lamar de headliners. Aangezien het festival in de kalender dichtbij de festivalfestiviteiten in Werchter valt, zijn dat ook namen die we op die affiches zien opduiken. Kendrick Lamar is één van de headliners op Rock Werchter, Paul McCartney is de headliner op TW Classic en Taylor Swift is de headliner op Werchter Boutique van dit jaar. Of de annulering van Glastonbury een direct effect zal hebben op deze en andere festivals is voorlopig nog afwachten, maar niet uit te sluiten.

Meer
Lees meer...